marți, 11 mai 2010

Poetul şi actorul Dorel Vişan prelecţionează la Iaşi

La sfârşitul acestei luni, 27 mai, actorul şi poetul Dorel Vişan,la invitaţia Muzeului Literaturii Romane Iaşi şi Socetatea Culturală "Junimea 90", va susţine la Muzeul "Vasile Pogor" prlecţiunea intitulată "Eminescu între geniu, om şi sfânt". Totodata în cadrul evenimentului va avea loc un recital din lirica eminesciană, iar moderatorii prelecţiunii vor fi universitarul ieşean Constantin Dram şi poetul Daniel Corbu.
Dorel Vişan s-a născut la data de 23 iunie 1937 în comuna Tăuşeni (judeţul Cluj). A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale" din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, a fost angajat ca actor la Teatrul "Lucian Blaga" din Cluj.
Este unul din cei mai importanţi actori de film din România şi unul din puţinii, care au ajuns la o solidă reputaţie europeanã. În anul 1974, a debutat pe marele ecran în comedia „Păcală“, iar patru ani mai târziu este magistral în „Între oglinzi paralele“, în regia lui Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul „Iacob“, film în care Vişan a realizat rolul său de referinţă. Interpretarea sa din acest film a fost foarte apreciată. Cotidianul The New York Times îl elogia astfel: "Dorel Vişan în rolul principal este extraordinar, în special atunci când rămâne singur, fără cuvinte, în ultimele 20 de minute". După ce în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul Moromeţii, în anul 1995 acelaşi regizor i-a oferit rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor“. Pentru prestaţia din film a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier-Franţa.
În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista "Steaua". A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său a fost inclus în antologiile Poeţi clujeni contemporani (1997) şi Un pahar cu lumină. Poeţi contemporani clujeni (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vişan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Probabil ca blogul nu e o metoda conventionala de a sta in contact cu cititorul. Dar in era aceasta zaluda nu putem sa nu ne exprimam recunostinta fata de cei ce/au inventat internetul. Astfel sarmanii din diaspora reusesc sa/si hraneasca sufletele si sa/si informeze mintea cu cele petrecute in tara tineretii fara batrinete si a vietii fara de moarte. Thank you!