vineri, 30 noiembrie 2007

Tudor Chiuariu, Ministrul Justitiei a prezentat tinerilor juristi modele de justitie europene


Dacă Ministrul Educaţiei a venit la Iaşi pentru a face controale în scoli, Tudor Chiuariu, Ministrul Justiţiei a venit în faţa studenţilor de la Universitatea "Al. I. Cuza" în calitate de coleg. În aula "Mihai Eminescu" a universităţii Chiuariu a ţinut un seminar pe tema reformei Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. Ministrul a atras atenţia viitorilor jurişti că România trebuie să se a alinieze rapid la modele de legislatie comunitară europeană.

Tudor Chiuariu, Ministrul Justiţiei: "Am organizat împreună cu Facultatea de Drept a Universităţii „Al.I.Cuza” un seminar în care discutăm despre noile coduri, noul Cod Penal şi noul Cod de Procedură Penală, pentru că aceste instrumente legislative foarte importante sunt cele pe care le-am moştenit de la regimul comunist. Ele sunt încă în vigoare şi au fost modificate de multe ori, însă aceste modificări succesive au condus la pierderea coeerenţei reglementării şi vedem în ultimul timp că au existat şi din partea Parlamentului unele iniţiative care arată mai curând o improvizaţie. Vrem să venim cu un lucru temeinic, un cod modern care îmbrăţişează ultimele soluţii adoptate recent de legislaţiile altor state membre europene. Vrem de-asemenea să avem o dezbatere cât mai largă şi mai transparentă cu privire la opţiunile noastre privind unele instituţii noi pentru legislaţia procesual penală românească, cum ar fi arestul la domiciliu sau instituirea judecătorului de libertăţi." a declarat Ministrul Justiţiei.
Deşi mulţi dintre tinerii jurişti nu s-au arătat interesaţi de prezenţa la acest seminar, ministrul justiţiei a cerut celor prezenţi să ia in serios studiile juridice dacă doresc să ajungă jurişti de valoare.
Tudor Chiuariu, Ministrul Justiţiei: "Cât despre studenţi, sper să fie pentru ei un îndemn, să fie un exemplu şi să vină mai bine pregătiţi, mai ales la examene de intrare în magistratură, pentru că în ultimii ani şi din motive organizatorice, dar şi din motive de pregătire a absolvenţilor, prea puţini dintre aceştia au fost admişi la Institutul Naţional de Magistratură. " a declarat Ministrul Justiţiei.

Seminar de astăzi este un parteneriat de dezbateri inţiat de Universitatea ieseană şi Ministerul Justiţiei la care participă atât specialişti din domeniul juridic românesc, cât şi străini. Dezbaterile pe tema modernizării codurilor penale vor dura pana pe 1 decembrie.

Niciun comentariu: