vineri, 24 octombrie 2008

Cercetatorul american in istoria romanilor, Keith Hitchins a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii iesene „Al.I.Cuza”





La universitatea Cuza se fac pregatiri pentru jubileul a 150 de ani de atestare documentara

In cursul zilei de astazi conducerea universitatii iesene Al. I. Cuza a premiat aproape 20 de profesori, care au iesit la pensie in cursul acestui an sau in anii precedenti, cu distinctia de Profesor Emeritus pentru activitatile stiintifice desfasurate de-a luncul carierelor universitare. Evenimentul a avut loc in Aula Magna „Mihai Eminescu” a universitatii iesene cu prilejul celebrarii a 148 de ani de la infiintarea institutiei de invatamant. Totodata rectorul a mentionat ca in momentul de fata se fac pregatiri intense pentru manifestarile jubiliare din 2010, cand universitatea va sarbatori 150 de ani de la infiintare. „Este o manifestare care a intrat in frumoasa traditie a universitatii, de a-si celebra momentul inaugural si augural de la 1860. Se intampla un asemenea eveniment in fiecare an. Membrii comunitatii academice a universitatii noastre il traiesc cu bucurie si isi aduc conntributiile intelectuale si spirituale, fiecare in domeniul lui de specialitate. Ce anume o sa se intample peste doi ani, cand vom celebra jubileul de un veac si jumatate a universitatii... Este bine ca noi sa pregatim cu atentie si cu riguare acel eveniment pentru ca intreg anul 2010 va fi marcat de manifestari nu doar cu tenta de istorie a ideilor, sau istorie culturala, nu doar cu tenta festivista, ci mai ales cu manifestari dedicate schimbului de idei stiintifice cu partenerii nostri din intreaga lume. Anul 2010 va fi consacrat profesorilor reputati pe paln international ai universitatii noastre” a declarat rectorul universitatii iesene Al. I. Cuza, Vasile Isan.

M-am apucat sa cercetez istoria romanilor din intamplare, insa mi-a fost mai dificil in perioada comunista

Tot astazi conducerea universitatii a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al universitatii, specialistului american in istoria romanilor, Keith Hitchins, profesor al universitatii de stat Ilinois din Urbana Champaign, Statele Unite ale Americii. „Universitatea ieseana ma onoreaza in mod special. Ma bucur, pentru ca este cea mai veche universitate din Romania, institutie cu traditii de invatamant. A fost o primire foarte prietenoasa si m-am simtit foarte bine aici, in Iasi. Eu nu am nici o legatura familiala cu Romania. Cand am inceput studiile pentru doctorat, eu am ales ca subiect principal Rusia, Uniunea Sovietica si ca subiect secundar O Europa Sud Estica Centrala. Incetul cu incetul am gasit mai interesant aceasta europa sud estica decat istoria rusiei si mi-am schimbat planul de cercetare. Am avut prilejul sa studiez limba romana, atat la universitatea ieseana, cat si la universitatea din Paris in 1960. Am stat doi ani aici, prin schimb cultural. Anii aceia au fost pentru mine decisivi ca eu sa fac ca subiect principal Istoria Romanilor si nu am regretat. Mi-a fost dificil sa cercetez la inceput istoria romanilor din cauza regimului care era atunci la putere. Desi eu am vrut sa vin mult mai devreme in Romania pentru cercetari, nu am putut sa fac acest lucru.” A declarat profesorul universitatii de stat Ilinois din Urbana Champaign, Statele Unite ale Americii, Keith Hitchins, specialist in istoria romanilor. Universitarul si-a dedicat viata studiind etapele formarii natiunii romane moderne. La ceremonia de astazi au participat si reprezentantii celorlalte universitati de stat din Iasi, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, Episcopul de Iasi Petru Gherghel si primarul municipalitatii Gheorghe Nichita. Cu ocazia zilelor universitatii fiecare facultate din cadrul institutiei va organiza seminarii si colocvii stiintifice.


Niciun comentariu: