joi, 22 mai 2008

„Rusia”, tema unei dezbaterii 100% studentesti


Lansarea celui de-al patrulea numar al revistei Forein Policy a adunat ieri seara in Aula Magna a Universitatii iesene “Al. I. Cuza” zeci de studenti, profesori universitari, dar si analisti politici si politicieni. Subiectul intalnirii a plecat de la articlolul care deschide revista „Sa ne temem sau nu de Rusia”. Astfel, timp de aprope doua ore jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactor Sef al revistei i-a provocat cu intrebari dure pe analistii politici Liviu Antonesei, profesor al universitatii iesene, dar si pe Dan Dungaciu, lector la Universitatea din Bucuresti. Acestia au analizat raporturile politice pe care le are Rusia atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Statele Unite ale Americii si au criticat dur pozitia pe care o are Romania fata de tara din imediata vecinatate. „A fost o dezbatere extrem de interesanta, chiar mai vie decat ma asteptam. Nu credeam ca vor fi atatea interventii. Partea noastra, a protagonistilor eu stiam ce pot, pentru ca sunt temperamental, stiam ca este foarte competent invitatul de la bucuresti, stiam ca moderaturul ne va provoca. Dincolo de acestea mi-a placut finalul dezbaterii, jumatatea de ora in care au fost intrebari din sala, atat ale studentilor din Romania, dar si din republica Moldova, cat si din partea profesorilor, mai ales ca s-au pus intrebari bune. Au fost intrebari atat de bune, venite din partea studentilor din Republica Moldova, ca daca erau puse la inceputul iesea dezbaterea si mai reusita, adica ne-am fi canalizat pe o zona de inters poate mai apropiata lor. In rest e o initiativa foarte buna si poate ca ar trebui sa se mai intample asftel de lucrui la Iasi” a declarat analistul politic Liviu Antonesei. Cei doi analisti politici au fost de acord ca puterea Rusiei creste odata cu puterea petrolului la bursa, care astazi a a ajuns la pretul maxim 130 de dolari. Acestia au mai fost de parere ca liderii politici ai Romaniei ar trebui sa tina cont de faptul ca in acest moment dintre toate tarile europene care importa gaz de la rusi, tara noastra cumpara cu pretul cel mai mare. La dezbateri au participat si studentii aflati in sala, iar cele mai indraznete interventii au fost premiate cu cate un numar al revistei.

Paul Gorban in interviu cu analistul politic Liviu Antonesei -

Trebuie sa ne temem de Rusia?

P.G.: A fost o dezbatere 100% studenteasca pe una din cele mai importante probleme ale geopoliticii, Rusia. Inainte de a intra in subiectul propus pentru acest interviu, am vazut ca in sala au fost foarte multi studenti din Republica Moldova care si-au aratat nemultumirea fata de politica dusa acolo de presedintele Voronin. Credeti ca in aceste conditii, pe viitor poare fi Republica Moldova un partener de dialog, de mijlocire catre relatiile de politica externa din partea Romaniei cu Rusia?

L.A.: Asta este foarte greu de spus pentru ca Republica Moldova este de fapt intr-o situatie ciudata, ea nu este viabila, va trebui sa opteze la un moment dat, ori pentru Romania, ori pentru Rusia. Va opta la un moment dat ca nu are incotro. Se si vede ca pana acum a avut o politica de oscilatie. Presedintele Voronin ba face declaratii pro-romanesti, ba pro-rusesti si asta nu tine. Faptul ca nu tine se poate lesne observa si in scaderea niveluilui de trai din Moldova. Peste un milion de oameni din patru, cat are statul, sunt plecati in strainatate. Deci la un moment dat se va face o optiune si atunci practic republica Moldova nu va fi o punte, nu va fi o interfata, ci va fi parte, bucatica din una din cele doua parti. Acum eu sper din toata inima si nu din punct de vedere romanesc, ci pentru cei din republica Moldova, ca va opta in aceasta directie, pentru ca oricum am lua-o criticam lipsa de viata a occidentului, birocratia de acolo, dar e mai placut decat ceea ce se intampla la rasarit de ei.

P.G.: Ati pomenit la un moment dat in timpul dezbaterii despre carte lui Mrius Oprea, „Mostenitorii securitatii”. Autorul are in vedere in acea carte evolutia politica spectaculoasa a unor importanti politicieni din Romania. Ma refer la Ion Iliescu si altii politicieni scoliti la Moscova care au dovedit acum doua decenii ca aveau o viziune sovietica, mai tarziu una nord-atlantica, iar acum una european. Cum putem comenta totusi faptul ca, astazi, aceiasi politicieni nu pot purta un dialog politic coerent cu Federatia Rusa, tinand cont ca ei au ceva in structura lor educationala din comportamentul politic rusesc?

L.A.: Asta este chiar de intrebat, dar la un moment dat domnul Iliescu nu putea sa aiba un dialog pentru ca se simtea vinovat. Tocmai pentru ca facuse scoala acolo pentru ca facuse scoala acolo, ca toata lumea care ii psunea ca cine a stat cinci ani la la rusi nu poate gandi la Busch l-a impiedicat. Emil Constantinescu la un moment dat a incercat el ceva dar nu avea forta necesara, iar presedintele Basescu crede ca si in raporturile internationale te porti cum te porti cum te porti aici in raporturile cu premierul Tariceanu. Un pic de eleganta si decenta politica trebuie sa existe in interior daca vrem sa vorbim de o reusita in politica externa. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii umil, trebuie sa fii demn, sa fii pe picioarele tale si sa spui punctul de vedere clar, dar fara sa-ti faci iluzii ca sperii pe tarul de la Cremlin, indiferent care ar fi el. Ei se sperie greu.

P.G.: Rusia este pentru Europa sursa de gaz, europa este pentru Rusia o sursa economica, de aici vin multi bani. Cum comentati faptul ca se pune problema temerii de Rusia atata timp car ele sunt dependente una de alta?

L.A.: Problema este ca rusii daca o bucata de timp nu vand gaz tot traiesc. Occidentalul care e obisnuit de caldura, spre deosebire de noi astia care mai rezistam la frig, nu poate rezista fara gaz. Deci, daca se inchide conducta timp de cinci minute iese lumea in strada la Berlin sau nu mai stiu unde. Intr-un fel rusii au arma mai puternica decat occidentalii, plus ca pe langa aceasta arma ei au inceput sa aiba bani. Tocmai pentru ca au avut atata energie au fixat preturile dupa cum le-a venit lor. Insa, asta nu inseamna ca economia rusiei e o economie sanatoasa, pentru ca in continuare e o economie de resurse, nu e o economie care produce cine stie ce. Inafara de gaz si petrol ce mai produc ei? Vodca doar, dar asta o produceau si ianinte de comunism si inainte de capitalism si de toate, o fac dintotdeauna.

P.G.: Recent in Rusia au avut loc alegerile presidentiale. Am vazut ca fostul presedinte al federatiei, Vladimir Putin a aceptat sa ramana in continuare la guvernarea Rusiei, de data aceasta din pozitia de premier. Practic s-a produs o rocada politica. Cum comentati acest lucru?

L.A. Asta este o fictiune de genul comicului. Daca nu ar suferi saracii rusi, cum am spus in dezbatere, as rade in hohote. Ce inseamna asta, sa fii tu presedintele rusiei Putin si sa iti termini mandatele si sa vii subaltern, ca sa zic asa, altui presedinte... Asta nu se intampla intr-un stat normal. Eu nu am vazut un presedinte al Americii dupa ce a fost presedinte sa accepte altceva decat sa fie ambasadorul de onoare sau in cazuri speciale, trimisul presedintelui in functie pentru misiuni speciale. Nu este elegant sa fi fost cel mai mare in stat si sa accepti o functie de subaltern, insa ei nu se sfiesc. Dmitri Medvedev e un pseudonim, deocamdata el este Putin care conduce tot. Daca medvedev va dori sa se distanteze, sa duca o politica proprie va fi o problema. Oricum el pare mai tanar, nu pare direct din KGB, ci numai format in spirit KGB, el poate fi o sansa nu atat pentru noi, cat pentru Rusia insasi. Nu sunt chiar atat de fatalist cum sunt unii ca Rusia nu poate fi democratizata. Asa nici Romania nu poate fi democratizata, ca e la fel de estica, la fel de ortodoxa, nu e democratizata pana in unghii, dar macar este.

P.G.: O ultima intrebare vine odatat cu acest ultim raspuns pe care mi l-ati dat. Gestul fostului presedinte al rusiei, acela de a accepta functia de premier, poate fi interpretat ca un act care ne demonstreaza ca Putin avea un proiect pe care nu l-a terminat, in ceea ce priveste strategia de geopolitica?

L.A.: Acum e limpede ca Putin si el e un pseudonim la randul lui. Sigur ca a avut mai multa forta, a reusit sa ia o parte din aparatul care l-a pus acolo sub control si sa-i dea chip propriu. Si el in mandatul lui, foarte clar a aratat ca vrea renasterea rusiei la nivelul macar pe care l-a avut in Uniunea Sovietica, nivel de superputere. Ei nu se simt bine cand stiu ca au fost superputere, le-a intrat in cap ca trebuie sa isi ia pozitia. Delirul de grandoare e periculos la toti, nu numai la sefi de state, ci si la cei mici. Asta este obsesia lui Putin, parctic acesta este proiectul neterminat, asta incearca sa faca acceptand pozitia de premier, pozitie subalterna, desi in realitate el conduce. De aceea mi se pare ca rusia e periculoasa. Noi nu sntem neputinciosi, nu trebuie sa ne temem, dartrebuie sa fim atenti la miscarile rusiei, trebuie sa fim prudenti, trebuie sa nerugam ca America sa nu-si schimbe atitudinea, trebuie sa incercam, daca tot suntem parte a Uniunii Europene, sa determinam totusi luarea unei pozitii unitare si solide in raport cu Rusia.
Sursa poza Liviu Antonesei: TeleM

Niciun comentariu: