vineri, 18 aprilie 2008

Cu famfara militara si cuvintele cronicarilor a fost lansat proiectul Iasi 600


In urma cu doar cateva ore a avut loc deschiderea oficiala a programului "Iasi 600" prin dezvelirea statuii domnitorului Alexandru Lapusneanu, de pe aleea cu acelasi nume. Dupa slujba de sfintire a bustului Domnitorului Moldovean au luat cuvantul reprezentanti ai lumii academice si culturale iesene, primarul Gheorghe Nichita, dar si actorul Petrica Ciubotaru, care a oferit sutelor de ieseni prezenti la eveniment momente artistice. „In primul rand multumesc celor care au participat la acest moment oficial delansare a programului Iasi 600, le multumesc si celor care m-au ajutat sa aleg momentul pentru ca dezvelirea statuii lui Alexandru Lapusneanu, cel care a adus capitala Moldovei de la Suceava la Iasi in 1564 este cu adevarat un moment deosebit pentru un asemenea program care legat de cei 600 de ani de istorie si de cultura, de atestare documentara. Speram ca din aceasta clipa toate evenimentele noastre care vor avea loc sa fie cunoscute de catre ieseni. Este remarcabil faptul ca au venit oameni de cultura, au fost similitudini intre momentele importante ale istoriei Iasului vechi si cel de astazi, iar cuvintele criticului Alexandru Ciuca sunt exceptionale – locuim in istorie si facem istorie” a declarat primarul Iasului, Gheorghe Nichita. Evenimentul a fost marcat si de prezenta Famfarei Militara a Casei Armarei. Dupa ceremonia de dezvelire si cea religioasa a bustului Domnitorului Al. Lapusneanu reprezentanti municipalitatii si ai societatii culturale iesene au plecat spre padurea Al. Lapusneanu, pe strada C.A. Rosetti si au plantat copacul cu numarul 600 al padurii, ca simbol al celor 600 de ani de atestare documentara a Iasului. In aceasta seara in Piata Palatului Culturii municipalitatea ieseana a pregatit un show special de lasere, lumini si foc de artificii, incepand cu ora 20 si 30 de minute.
Lansarea programului Iasi 600 nu a ramas fara ecouri politice. In urma cu mai bine de o luna creatoarea de moda, Irina Schrotter, candidata independenta la primaria Iasi a criticat dur acest proiect considerandu-l fara o viziune clara in organizarea eveniomentelor culturale ce au fost programate si anuntate de muncipalitate pentru anul aniversar. Insa principalele acuzatii ale politicienilor ieseni sunt legate de intarzierea cu care a fost lansat acest proiect. Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, candidat din partea PNL la Primaria Iasului a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri, organizata la sediul biroului electoral al partidului, ca municipalitatea nu face nimic ca iasul sa iasa in evidenta anul acesta. El a atacat actuala conducere a primariei ca nu gestioneaza bine fondurile alocate pentru programul aniversar si a mai precizat ca Iasul pentru a deveni o capitala trebuie sa se dezvolte pe trei axe principale: economic, universitar si cultural. „Ne dorim sa recladim capitala asa cum a fost ea in orasul nostru, Iasul sa redevina capitala. Am lansat discutia cum sa readucem Iasul in pozitia de capitala pe trei axe: Iasul capitala economica, apoi Iasi capitala universitara astfel Iasul trebuie sa aiba in continuare al doilea centru puternic universitar din tara, dupa Bucuresti, si nu in ultimul rand iasul capitala culturala. Din pacate la aceasta ultima axa, proiectul Iasi 600 care ar fi putut fi o excelenta oportunitate de a ne afirma pe plan national si international a fost si este un esec. Am pornit cu stangul, din punctul meu de vedere, conceptual a fost gandit gresit si iata astazi la patru luni de zile de la inceputul anului 2008 Iasul 600 este un proiect care are toate semnele de esec” a delcarat Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, candidat din partea formatiunii politice PNL Iasi pentru primaria Iasului.
Reactii au venit si din partea europarlamentarului Dumitru Oprea, candidatul PD-L la primaria iasului care s-a declarat nemultumit de organizarea acestui eveniment. Dumitru Oprea a declarat ca municipalitatea ieseana ar fi trebui sa inceapa manifestarile legate de Iasi 600 inca din primele zile ale anului 2008, si nu dupa 4 luni. Acesta mai acuza actuala conducere a primariei ca foloseste proiectul iasi 600 nu in scop aniversar, ci electoral. „Este un calendar nou al Iasului, 1 ianuarie 2008, dupa primarul Nichita incepe pe 18 aprilie 2008. Eu contest faptul ca i se confisca istoria Iasului, pentru ca sunt probe evidente ca Iasul nu e de doar 600 de ani, dar aici vor interveni specialistii care au de confirmat acest lucru, daca nu au si facut-o deja. Daca totusi este un ancare atesta documentar acesti 600 de ani sarbatoarea trebuie sa aiba loc tot anul si nu cand are interes primarul. El de fapt l-a declarat asa ca sa poata sa isi faca anul electoral cu acesta ocazie folosind banul tuturor iesenilor. Sunt peste 20 de milioane de euro aruncati peste gard. Proiectele planificate in perioada 1 ianuarie / 18 aprilie nu s-au implinit si asta inseamna o economie de bani pentru ieseni, o bucurie pentru ei, dar daca reporteaza sumele in perioada de campanie este o alta palma data iesenilor” a declarat Europarlamentarul, Dumitru oprea, camndidatul formatiunii politice PD-L la primaria Iasi.
De partea cealalta, reprezentantii municipalitatii iesene considera ca sunt suficiente 6 luni de manifestari culturale inainte de ziua aniversarii orasului, care va avea loc pe data de 6 octombrie. „Nu e o intarziere cum cred unii, nu e dupa un semestu, nu dupa patru luni, ci este cu sase luni inainte de ziua iasului. Perioada de sarbatoare este luna octombrie. Noi am inceput acumin prilie, cu sase luni inainte de marele eveniment pentru a ne bucura mai mult, pentru a a avea 150 de evenimente si nu unul singur. Nu era obligatoriu ca iesenii sa simta sarbatoarea Iasi 600 inca din primele luni ale anului, nu ne-am propus sa avem actiuni de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie. Noi ne-am propus sa avem actiuni culturale pentru Iasi 600 inainte de sase luni pentru ziua Iasului. Nu vad primele patru luni ale anului pierdute, putem spune ca am inceput sarbatoarea cu sase luni, asta e partea pozitiva, insa am inceput timid acum o luna de zile. Evenimentele care s-au desfasurat acum o luna de zile au fost tot sub egida Iasi 600.” a declarat Directorul de Programe din cadrul primariei Iasi, Cosmin Coman. Insa, daca ne adum bine aminte chiar in noaptea de revelion edilul iasului a nuntat ca intrarea in noul an inseamna intrarea in anul aniversar al iasului. Un alt moment in care a fost anuntat si lansat proiectul Iasi 600 de insusi primarul Iasului a fost ziua lui Eminescu, cand in sala Pod Pogor Fiul, alaturi de oamenii de cultura ai Iasului edilul lansa cu talanga junimista marele proiect aniversar.
Pentru programul Iasi 600 municipalitatea ieseana a pregatit un buget de peste 20 de milioane de euro. Acesti bani vor fi directionati catre institutiile partenere la proiectul iasi 600 de catre Casa de Cultura Mihai ursachi. Conducerea institutiei considera ca anul 2008 va fi un an mai dificil, pentru ca multe din proiectele culturale vor fi interpretate ca fiind strategii electorale. „Noi suntem disperceratul de fonduri. Pentru casa de cultura Mihai Ursachi e o pozitie destul de incomoda, simtim presiuni atat din partea celorcare beneficiaza, cat si din partea celor care dau acesti bani. Eu sper sa ducem la bun sfarsit aceasta actiune. In aceste prime patru luni al anului aniversar au fost cateva actiuni, insa eu sper ca iesenii de acum inainte sa simta sarbatoarea iasului. Pacat ca anul aniversar se suprapune si cu anul electoral pentru ca evenimentele chiar daca nu o sa se amestece, sau o sa se amestece, o sa fie privite din prisma politica. Daca ar fi fost un an lejer din punct de vedere politic cred ca ar fi fost cu totul altfel atmosfera chiar si pentru noi ca dispercer de fonduri.” a povestit directorul Casei de Cultura „Mihai Ursachi”. Printre principalele vevenimente ce vor avea loc anul acesta la iasi in cadrul programului aniversar amintesc de concertul dinaintea alegerilor locale a lui Goran Bregovici, pe 9 mai, festivalul inernational de Neoavangarda din perioada 4-8 iunie organizat de Asociatia Culturala „Feed Back”, Festivalul de Film European si multe altele.
Ia`si asculta radio HIT pe 94,9 FM sau pe http://www.radiohit.ro/
subestul saptamanii la Hit Report

Un comentariu:

Anonim spunea...

interesant. dar nu inteleg cuvintul "famfara".