vineri, 14 decembrie 2007

Rromii au prezentat raportul de activitate a proiectului Decadewatch


După o muncă mai bine de un an de zile Alianţa Civică a Romilor din România a prezentat, astăzi, primul raport de valoare a progreselor înregistrate de România faţă de proiectul Deceniul de Incluziune a Romilor 2005-2015: un instrument strategic pentru Guvernul României. Proiectul este în derulare încă din 2005 şi la el contribuie şefii guvernelor din Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia şi Slovacia. Proiectul sprijină participarea deplină şi implicarea comunităţilor naţionale de rromi în realizarea obiectivelor Deceniului. Raportul de astăzi este un bilanţ al progreselor înregistrate în implementarea planurilor de acţiune ale Deceniului pe domeniul educaţiei, sănătăţii, a muncii şi a locuinţei.
Mai multe detalii despre acest subiect ne ofera George Rădulescu, Director Executiv al Alianţei Civice a Romilor din România.
„Alianţa Civică a Romilor din România a prezentat primul raport de activitate de la implemtarea proiectului. Fiind o lansare de raport, în conferinţa de astăzi am prezentat date şi concluzii. Problematica romilor este una dificilă.Trebuie să abordăm problematica într-o anumită perspectivă şi să avem anumite abosrdări. Prin acest proiect, această Decadă, vedem în ce măsură statele participă alături de societatea civilă la îmbunătăţirea caliatetăţii vieţii şi la procesul de incluziune a romilor. Vreau să spun că acest proiect a fost o provocare pentru România. Progresele României în implementarea Deceniului includ şi aspecte pozitive şi aspecte negative, ceea ce axplică scorul pe care l-a obşinut în clasificări. România a făcut progrese considerabile în domenile educaţiei şi sănătăţii şi a implementat o serie de programe şi politici în aceste două domenii. Totuşi, progresele sunt mai puţin vizibile în domeniile ocupării forţei de muncă şi locuirii. Aici, românia trebuie să treacă la politici mai sistematice şi la elaborarea de programe eficiente care să fie funcţionale pentru romi. Scopul acestui proiect doreşte să asigure posibilitatea romilor de a-şi exprima opiniile privind incluziunea lor.”
A fost George Rădulescu, Director Executiv al Alianţei Civice a Romilor din România.
Raportul proiectului a fost prezentat tot astăzi şi la Cluj. Săptămâna viitoare, pe 20 decembrie, raportul va fi prezentat şi la Bucureşti. Programul este sprijinit de Agenţia Naţională pentru Romi.

Niciun comentariu: