miercuri, 4 iunie 2008

Iasul pentru 5 zile este capitala neoavangardei europene


Astfel in perioada 4 – 8 iunie, Asociatia culturala ieseana Feed Back va demara pe strazile orasului, Festivalul International de Neoavangarda. In cadrul festivalului vor fi organizate lansari de carti, colocvii cu invitati din tara si strainatate, dar si spectacole de teatru in aer liber. Startul festivalului il va da maine incepand cu ora 17, parada mastilor de Teatru de animatie din Bacau. Parada mastilor va pleca din Piata Unirii spre Bulevardul Stefan cel Mare. Festivalul a ajuns la a doua editie si este singurul festival de neoanvangarda din Europa. Evenimentul a fost inclus in cadrul programului aniversar Iasi 600.

Calin Cocora, membru fondator al Asociatiei Cultirale FEED BACK
„Neoanvangarda scoate cultura in strada, nu o tine intr-un turn de fildes.”

Interviu cu Calin Cocora

P.G.: Este a doua editie a Festivalului de Neoavangarda la Iasi. Aveti aproape cinci zile de activitati culturale. Practic Iasul devine capitala neoanvangardei. De unde a pornit aceasta idee si ce activitatii aveti in program?

C.C.: In primul rand ideea apornit de la evidenta schimbare de paradigma comunicationala. Au aparut noi mijloace de comunicare, noi mijloace de trensmitere a mesajului, motiv pentru care prin acest Festival incercam sa trezim interesul sa trezim interesul pentru noile mijloace, sa gasim solutii prin colocviile care se desfasoara in cadrul festivalului la adaptarea spre noile paradigme. De aici a fost un singur pas, necesitatea de a te adapta la noile paradigme a determinat si prima editie a festivalului. Este primul festival de neoavangarda european. In Europa nu exista un alt festival de neoavangarda. Exista insa, un festival de avangarda care se desfasoara in Argentina, care are deja 17 editii, dar noi socotim avangarda intrata deja in istorie. Socotim ca ceea ce se petrece este un fenoment neoavangardist... neoavangardist pentru ca noile paradigme comunicationale, despre care v-am vorbit mai devreme, solicita din plin artistului implicarea in social, pentru ca altfel ramane izolat in proriul lui turn de fildes, un loc in care sta si se plange mereu ca se canta si se asculta manele, ca se prefera subcultura de televizor si nu altceva. Cultura in general a devenit un apanaj al eleitelor si mai putin al intregului social. Din acest motiv credem ca acest Festival de Neoavangarda va reusi in timp sa propuna mijloace noi de expresie, mijloace noi de comunicare pentru a fece publicul sa fie interesat de cultura.

P.G.: Amaruncat o privire peste program, am vazut ca este destul de incarcat, vor avea loc cateva zeci de activitati culturale in strada. Dece acest gen de activitati?

C.C.: Am constatat in ultima perioada ca se citeste destul de putin in Romania si atunci am hotarat sa ducem cartea in strada, motiv pentru care vom incepe acesta editie a Festivalului cu lansari de carte in strada. Cum nu poti starni interesul doar cu o carte pe care o arati precum un nebun in strada si o flututi si spui lumii sa o citeasca, iar efectul ar putea sa fie nul, am socotit ca e nevoie si de alte manifestari artistice care sa se desfasoare in strada si ca atare vor fi spectacole de teatru in aer liber, deci nu in acel spatiu conventional si restrictiv care este scena. In acest sens am apelat la trupe care folosesc si ele thnici vizuale avangardiste. Credem ca e si o modalitate de a a junge mai aproape de public, comunicare fiind mai putin restrictionata de bariere cum ar fi scena oficiala dintr-o sala de spectacol, mau putin retrictionata de modul in care se comunica, un mod riguros care impune anumite limite ale decentei care, sigur ca vor exista si in strada, dar acolo publicul va fi mai aproape de cel care produce spectacolul, mai proape de producatorul actului de cultura.

P.G.: Festivalul poarta marca Asociatiei Culturale Feed Back, iar unul dintre pilonii asociatiei este acela al actului cultural experimental. Avem la aceaste evenimente culturale experimentale?

C.C.: Unul dintre experimente este chiar acea lansare de carte insotita de spectacol teatral de care va spuneam mai devreme, citititorul vine direct in contact cu cartea in timp ce se deplaseaza, i se propun lecturi din carti direct in strada. Spectatorul, care e un trecator poate sa asculte, daca ii place ramane, daca nu pleaca, nu este silit, dar in acelasi timp i se atrage atentia ca exista cartea, ca actul de cultura inca se produce. Alte experimente se vor desfasura intr-un spatiu putin restrans, cel al colocviilor, acolo unde vor fi prezentate, de exemplu, noile modalitati de expresie in poezia ciliana, unde nu mai vedem poezia asa cum o stim, tiparita intr-o carte, frumos asezata, ci o poezie vizuala, una care se deruleaza mai mult prin intermediul calculatorului decat prin intermediul hartiei.

P.G.: Spuneati ca este singurul loc din Europa unde se desfasoara un astfel de Festival. Cat de important este acest lucru pentru Iasi si pentru ieseni?

C.C.: Pentru Iasi este un paradox aparitia Festivalului de Neoavangarda pentru ca Iasul, asa cum il stim, este totusi un oras conservator. Am putea spune ca la un moment dat s-a innoit cu Junimea, dar si acea Junime era formata din conservatori nu din avangardisti. Cu toate acestea in Iasi s-a nascut unii dintre precursorii avangardismului, este vorba de Barbu Funduianu - care si l-au insusit francezii, care si pe placa funerara au scris „mare poet si filozof francez, nascut la Iasi”. Acest poet chiardaca in poezia sa nu reusea sa ajunga in experimentul de tip avangardist, in textele teoretice era un clar precursor al avangardismului, era omul care spunea ca arta trebuie sa aiba o alta dimensiune, cultura trebuie sa aiba dimensiune sociala. El a insistat foarte mult pe acest lucru, cultura nu tine de elita, cultura nu tine de premii, premiiile si elitele vor fi judecate cu 500 de ani mai tarziu decat in momentul in care se produc, pana atunci cultura si elitele sunt ale socialului, spunea poetul iesean. Am socotit ca daca din Iasi a plecat aceasta idee, in iasi ar trebui sa avem noi propuneri experiment cultural, pentru ca neoavangarda nu poate exista in afara experimentului. Iar acestui experiment trebuie sa ii dam o dimensiune sociala.

P.G.: A fost o editie, ati vazut reactiile publicului consumator de cultura din Iasi, care sunt asteptarile de la aceasta editie?

C.C.: Sincer, prima editie a festivalului a fost bine primita, chiar prin acea manifestare prin care comemoram avangarda, un tramvai de epoca plimbandu-se pe strazile iasului si in acel timp in tramvai se ascultau si recitau poeme avangardiste, poeme care mai tarziu au rasunat pe strazi. Speram ca aceasta editie a festivalului in care incercam sa aducem mai mult experiment decat la precedenta sa fie la fel de bine primita, sa deschida un apetit catre cultura, mai ales ca anul acesta propunem un recital Adam Milea, pe care o stim inspirata din textul cantecelor sale de genl Naum. Incercam sa aducem la iasi poetii moderni si poezee erotica, dar e buna calitate nu cea vulgara care nu reuseste sa faca altceva decat sa „spuna ca au puta”. Noi prin acest festival si prin Horatiu Malaiele incercam sa aratam ca poezia erotica poate avea calitate, poate aduce mesaj, poate avea sensibilitate si nu vulgaritate. Vom avea chiar si un recital Caramitru dintr-o poezie moderna scrisa in ultima perioada, o interpretare inedita cu acompaniament de jazz.


Program Festival


Miercuri 4 iunie
Ora 15.00: Clubul Bursei - Deschiderea Festivalului International de Neoavangarda, editia a II-a - Fundal: film si foto din editia precedenta
Ora 17.00: Piata Unirii, B-dul Stefan cel Mare, Strada Lapusneanu - Parada mastilor, Teatrul „G. Bacovia", Bacau
Ora 17.30: Parcul Voievozilor - Spectacol de teatru: "Vreau sa numar stelele", de Ion Sava. Regia: Bogdan ULMU - Teatrul "G. Bacovia", Bacau
Ora 19.00: Teatrul National, Sala Studio - Spectacol de teatru "Harap Alb". Regia si scenografia: Emil COSERU - Universitatea de Arte "G. Enescu", Facultatea de Teatru, Iasi
Parcul Voievozilor
* ora 20.00 - "Amintirea paradisului", spectacol muzical al cantautorului Florin SASARMAN
* ora 21.30 - Spectacolul de teatru: „Ultimul Godot". Adaptare de Aurel LUCA dupa Matei VISNIEC si Samuel BECKETT. Regia: Aurel LUCA (Teatrul "Ludic" al Casei Studentilor, Iasi) si Spectacolul de teatru poetic: "Actorul", dupa versuri de Mircea DINESCU (Teatrul "Masca" Bucuresti)
* ora 22.30 - Spectacol de muzica si poezie al cantautoarei Ada MILEA
Joi 5 iunie
Ora 10.00 - Muzeul "Mihai Eminescu", Parc Copou:
* Vernisajul expozitiei de pictura Iurie MATEI - prezinta Serban FOARTA si Daniel CORBU
* Spectacol teatral: „Guturaiul oniric", de Eugen IONESCO - Regia: Bogdan ULMU
* Recital de poeme in lectura poetilor participanti
Ora 12.30 - Muzeul Literaturii Romane, Pod Pogor - fiul:
* Colocviu: "Avangarda de dupa avangarda. Tendinte neoavangardiste in literatura si arta contemporana"
* Vernisajul expozitiei de pictura si grafica Alex IVANOV - prezinta: George MIHALCEA - participa scriitori din tara si strainatate prezenti la manifestari
* Lansarea cartii "Neoavangarda romaneasca", vol. I, de Daniel CORBU - prezinta: Ion POP si Theodor CODREANU
* Lansarea Albumului "Victor Brauner - la izvoarele operei" (Editura "Hasefer") - prezinta Emil NICOLAE
Ora 15.30 - Strada Lapusneanu:
* "Il cunoasteti?" - Spectacol teatral de Eugen IONESCO. Regia: Bogdan ULMU
* Lansari de carti semnate de Adam PUSLOJIC (Serbia), Riad AWAD (Siria), Evgheni STEPANOV (Rusia), Serban FOARTA, Gellu DORIAN, Nichita DANILOV, Liviu Ioan STOICIU
* "Scrieti, oameni buni, numai scrieti!" - Panoul cu poeme ad-hoc, ce vor fi publicate in Caietul Festivalului
Parcul Voievozilor
* ora 17.30: Spectacol de pantomima - prezinta actorul Valentin LOZINCA
* ora 18.00 - "A douasprezecea noapte" de William SHAKESPEARE - Regia: Liviu LUCACI - Teatrul I.A.T.C., Bucuresti
* ora 20.00 - Spectacol muzical al cantautorului Vali RACILA
Ora 18.00 - Club C.F.R: Spectacol de teatru "Teatrul descompus sau omul - pubela" de Matei VISNIEC - Regia: Gheorghe HIBOVSCHI - Teatrul TANDEM, Piatra Neamt (Actori: Maria HIBOVSCHI si Gheorghe HIBOVSCHI)
Ora 19.00 - Ateneul Tatarasi - Spectacol teatral: "Nevasta lui Hans" de Nichita DANILOV - Regia: Ion SAPDARU
Ora 21.00 - Casa de Cultura a Studentilor, Sala Studio - Spectacol imaginar (teatru & dans), adaptare dupa „Frumoasa calatorie a ursilor Panda povestita de un saxofonist care avea o iubita la Frankfurt" de Matei VISNIEC - Regia: Aurel LUCA - Teatrul „Ludic" al Casei Studentilor, Iasi
Ora 21.30 - Sage Cafe - Academia neconventionala. Happening Serban FOARTA si Cassandra CORBU
Vineri 6 iunie
Ora 10.00 - Muzeul Literaturii Romane, Pod Pogor - fiul:
* Colocviu: "Avangarda si neoavangarda, azi"
* Spectacol teatral - "Sfoara" de Matei VISNIEC - Regia: Bogdan ULMU - Universitatea de Arte "G. Enescu", Facultatea de Teatru, Iasi
* Lansarea cartii "Schimbarea la fata" de Theodor CODREANU - prezinta: George MIHALCEA
Ora 15.00 - Strada Lapusneanu:
* Lansari de carti semnate de Gaal ARON (Ungaria), Salah MAHDI (Irak), Sveta LITVAK (Rusia), Johann LIPPET (Germania), George VULTURESCU, Liviu Ioan STOICIU, Vasile PROCA, Daniel CORBU
* Moment Tristan Tzara. Lansarea cartii „Les oeuvres theatrales/ Opere dramatice", prefata Henri BEHER, traducere de Vasile ROBCIUC - prezinta: Vasile ROBCIUC, Bogdan ULMU
* Spectacol de teatru: "Despre Kolka si cum a zburat el in Brazilia, iar Petka nu a crezut o iota" de Daniil HARMS - actori: Georgeta LOZINCA, Valentin LOZINCA - Regia: Valentin LOZINCA - Teatrul de Stat Tg. Mures
Parcul Voievozilor
* ora 18.00 - Spectacol de teatru in premiera absoluta: "Negutatorul de ochelari", de Tudor ARGHEZI - Regia: Bogdan ULMU
* ora 19.00 - Spectacolul "Work Shop" body-painting - Regia: Ligia GROZDAN (lector, Facultatea de Teatru, Iasi)
* ora 20.30 - Spectacol muzical sustinut de Matei ULMU
ora19.00 - Teatrul National "Vasile Alecsandri", Sala Studio - "Iov si salubrizarea" de Calin CIOBOTARI - Regia: Ovidiu LAZAR - Actori: Dionisie VITCU si Petru CIUBOTARU

Simbata 7 iunie
Ora 10.00 - Muzeul Literaturii Romane, Pod Pogor - fiul:
* Colocviu: "Avangarda - miscare artistica si sociala"
* Fondarea Institutului European de Cercetare a Avangardei si Neoavangardei
* Spectacol teatral: "Animalul care devora oameni" de Matei VISNIEC - Regia: Bogdan ULMU - Universitatea de Arte "G. Enescu", Facultatea de Teatru, Iasi
Parcul Copou - Teiul lui Eminescu
* ora 11.00 - Spectacol teatral cu piesa "Tara lui Guffy" de Matei VISNIEC - Regia: Alexandru BOUREANU - Facultatea de Teatru Craiova
* Recital de poeme in lectura poetilor invitati
* 12.30-13.30: Spectacol de teatru: "Viata mea sexuala" - Regia: Radu OLAREANU - Institutul de Teatru Tg. Mures
Ora 16.00 - Ateneul Tatarasi:
* Vernisajul expozitiei de carti, reviste si materiale avangardiste - prezinta: Benoit VITSE
* Decernarea premiilor Festivalului International de Neoavangarda, editia a II-a
* Concert al cantautorului Vasile ASIMNICESEI
* Recital poetic sustinut de actorul Horatiu MALAELE
Ora 21.00 - Muzeul Literaturii Romane, Casa Pogor: Spectacol de teatru: "Alegerea lui Alexandru Sutto" de Dumitru CRUDU - Regia: Benoit VITSE - Teatrul "Ateneul Tatarasi"
Duminica 8 iunie
Ora 11.00 - B-dul Stefan cel Mare: Spectacol de teatru "La Romani" - Teatrul "Masca", Bucuresti
Ora 19.00 - Parcul Copou, Teiul lui Eminescu - Spectacol de teatru "Gardienii veseli" - Regia: Mihai MALAIMARE - Teatrul "Masca", Bucuresti
Ora 21.00 - Muzeul Literaturii Romane, Casa Vasile Pogor - Spectacol de teatru: "Alegerea lui Alexandru Sutto" de Dumitru CRUDU - Regia: Benoit VITSZE - Teatrul "Ateneul Tatarasi"

Niciun comentariu: