marți, 27 mai 2008

Sondaje nebune ca mustele pe electoratul aproape mort


Nebunia sondajelor electorale scoase pe taraba, fie de unii, fie de altii ii nelinisteste tot mai mult pe alegatori. Asa se face ca ieri seara un sondaj INSOMAR, comandat de postul de televiziune Realitatea Tv, il arata pe actual edil al Iasului, Gheorghe Nichita, candidatul partidelor rosii la un nou mandat, cu un procent de 50% chiar din primul tur. Daca stam nitel sa ne gandim, sondajul nu pare sa fie masluit pentru ca el a fost totusi comandat din exterior, aparand astfel ca o parere, ca sa nu ii spun vrajeala. Faptul care poate fi totusi contestat la acest sondaj este ca el poate influenta electoratul, iar aici celelalte partide pot iesi cu atacuri. Cu una, cu alta nu stie vecinul de la Bucuresti tot ce dreg eu in borsul casei.
Din cate am observat, din discutiile pe care le-am purtat si cu o serie dintre iesenii care nu vor sa il voteze pe actualul priamar, acestia nici nu se duc la vot. Gestul lor pare sa fie astfel o forma aparenta de protest fata de actualul edil. Insa daca gandim la rece lucrurile, singura cale de a scapa de balta imensa de sange, care de mai bine de 12 ani balteste peste Iasi, alegatorii care nu il vor pe Nichita, daca ar iesi la vot sa voteze pe oricine altcineva ar inlatura usor sondajul comandat de Realitatea Tv.
In ceea ce priveste situatia de la CJ, cele mai mari sanse, dupa cum ne arata acelasi sondaj, l-ar avea fortul ambasador in Cuba si primar al iasului timp de doua mandate, Constantin Simirad, cu un procent de 43%, tot din din primul tur. Chiar daca sondajul are sau nu validitate, se pare ca presedentia va fi data de ieseni lui Simirad. Motivul e simplu, iesenii nu au pe cine sa voteze la CJ. „Decat un om implicat politic in diferite gafe ale mafiei locale sau centrale, mai bine un om care se muleaza la timp si conducerea municipalitatii” spun unii ieseni. Pe de alta parte, dintre toti candidatii la CJ, Simirad este singurul care isi face campanie, plimbandu-se prin comunitatile rurale ale judetului de cel putin trei ori pe saptamana. Trebuie sa recunoastem ca si CV-ul de ambasador - chiar daca nu a facut cine stie ce din aceasta pozitie – il avantajeaza in fata alegatorului de la tara, care pune accent mai curand pe relatiile lui cu strainatatea. Se stie, ce nu ar face omul de la tara sa vada din cand in cand cate un tir cu cate ceva in comuna.
Mai sunt doarcateva zile pana la prima confruntare locala si situatia devine din ce in ce mai cenusie peste Iasi, motiv pentru care le cer celor care nu vor sa iasa la vot, din cauza actualului edil si al partidului care a confiscat Romania in ultimii 18 ani, le cer sa iasa la urne daca vor sa nu isi mai reproseze ca au lasat iar sa cada un mandat rosu peste Iasi.

Niciun comentariu: