vineri, 11 aprilie 2008

Universitatea de Arte a casticat administrarea Filarmonicii iesene



Dupa aproape 17 ani de dispute Filarmonica ieseana va fi reconsolidata si folosita in scopul educatiei muzicale. In urma cu putin timp la Episcopia Romano-Catolica Iasi reprezentantii bisericii romano catolice, ministrul educatiei Cristian Adomnitei, dar si conducerea Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi au semnat actul de locatiune a cladirii Filarmonicii iesene. Astfel pentru o perioada de 31 de ani cladirea care statea sa cada, retrocedata Bisericii Romano-Catolice la finele anului trecut va fi inchiriata Universitatii de Arte “George Enescu”. Aceasta va primi din partea ministerului educatiei si cercetarii un buget de apropape 10 milioane de euro pentru renovarea amfiteatrelor si salilor de spectacole, buget aprobat chiar astazi de ministru.
“Astazi am trait cu torii bucuria rezolvarii situatiei cladirii Filarmonice si a Filarmonicii ca institutie de cultura. Biserica Catolica a avut generozitatea foarte mare de a pune la dispozitia iesenilor aceasta cladire. A dat-o in inchiriere Universitatii de arte ‘George Enescu”, universitate la care predau de fapt ca profesori marii maestrii care canta in Filarmonica ieseana. Astfel s-a inchis acest cerc fericit intre biserica, ca si rpoprietara a cladirii si intre universitatea de arte ca locatara a cladirii, ca si beneficiar al spatiilor de invatamant si repetitie pentru studenti. Ministerul Educatiei are doar fericita si placuta sarcina de a da toti banii pentru reabilitarea acestei cladiri, bani care vor constitui in fapt chiria pentru cei 31 de ani in care universitatea va sta in acest spatiu” a declarat ministrul educatiei, cercetarii si tineretului, Cristian Adomnitei. Acesta a mai precizat ca in cel mult 7 ani lucrarile de renovare si consolidare a cladirii filarmonicii iesene vor fi finalizate si ca in aceasi cladire isi va continua activitatea si Filarmonica ieseana.
“Clairea a avut foarte mult de suferit pentru faptul ca statul roman a investit niste bani acolo, bani care nu se mai justificau prin faptul ca deja a inceput sa se degradeze tot ceea ce s-a reparat pana la acest moment. Foarte putin din ceea ce s-a reparat se mai cunoaste astazi. Au fost suficienti ani de lasare sau indolenta si cladirea a ajuns in paragina si in stadiul pe care il poate observa orice iesean sau turist. Din punctual meu de vedere semnarea acestui act de locutiune intre reprezentantii Universitatii de Arte si cei a Bisericii Catolice este un dublu castig. In primul rand aceasta Filarmonica are de acum inainte 31 de ani asigurat sediul si al doilea castig este ca ea va fi reparata” a declarat directorul Filarmonicii iesene, Bujor Prelipiceanu.
“Este o cotitura si pentru invatamantul vocational iesean. Revenim la forma prin care legam mai mult invatamantul de practica artistica. In afara de spatiile pe care le vom avea pentru cursurile si seminariile cu studentii vom avea si sali la dispozitia noastra. Suntem multumiti de faptul ca domnul ministru ne-a semnat cererea pentru bugetul investitiilor de renovare si consolidare si multumim si Bisericii Romano-Catolice pentru faptul ca nu au modificat structura culturala a ultimior decenii a filarmonicii si ca au darut studentilor de la arte acea cladire” a declarat rectorul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi, Viorel Munteanu.
“Actul semnat cu reprezentantii Universitatii iesene “George Enescu” reprezinta pentru noi un act de iubire si de pretuire. Singura conditie impusa de noi universitatii este ca acestia sa intretina cladirea, sa o reabilieze si fie pusa intr-un circuit firesc si normal aceasta Filarmonica.” a declarat Episcopul Bisericii Romano-Catolice, Parintele Petru Gherghel.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Placa de Vídeo, I hope you enjoy. The address is http://placa-de-video.blogspot.com. A hug.