marți, 26 februarie 2008

Conferintele NATO de la Iasi - Rolul Romaniei in Afganistan



Iasul a gazduit si astazi cea de-a doua dezbatere din cadrul conferintei NATO. In Sala de Sedinte a Case Armatei au avut loc discutii pe tema "Viata in Afganistan inainte si dupa regimul Taliban". Dezbaterea a inceput cu un film de prezentare despre relatiile trupelor romane cu populatia locala din Afganistan. La aceste discutii au participat zeci de studenti, profesori, oficialitati ai NATO, dar si cativa reprezentanti ai municipalitatii. Conferinta a inceput ieri si s-a desfasurat in 4 sediuni de discutii care au vizat rolul Romaniei in contextul securitatii globale. Pe langa problemele legate de importanta prezentei armatei romane in Afganistan, oficialii au vorbit si despre implicarea în procesul de reconstructie a statului.

Rolul romaniei in Avganistan este de a participa la reconstructia statului


”Dezbaterile in ceea ce priveste acest subiect pana la urmă exotic, Afganistanul, sunt extrem de importante in primul rand pentru ca incep sa fundamenteze viitoare agenda si dezbaterile ce vor avea loc in cadrul summitului NATO de la Bucuresti. Impreună cu trupele NATO exista un set de operaţiuni ale ONU, ale UE, ale unui numar de ONG-uri care se ocupa de partea de reconstructie si de partea de elemente de democratizare. Principala preocupare este aceea de a construi un stat, de a-i da instrumentele statale, de a-i da autoritatea, de a-i da capacitatea de operationalizare militara si administrativa, si de asemenea pin acest proces, un număr de prerogative de natură democratica, cum este alegerea, cum este accesul femeilor la educatie la sanatate, egalitatea de gen, acestea sa fie promovate prin intermediulstatului, cu toate ca mentalitatile si cultura inca blocheaz cel putin pe un anumit interval de timp refacerea” a declarat Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, organizatorul evenimentului.

Rolul romaniei in Afganistan face parte dintr-o alianta

„Rolul Romaniei in Afganistan face parte dintr-o alianta care si-a asumat un rol de a securiza o zona extrem de importanta din punct de vedere strategic, situata intr-o arie care a fost foarte multa vreme scena unor conflicte militare si a unei instabilitati care dureaza de ceva timp. In afara de scopul delarat, cel a securizarii, Romania contribue si la dezvoltarea acelor premise necesare unei societati bazata pe principii si valori democratice. Datorita triburilor din zona, a diversificarii culturale, politice si etnice realizarea unui stat democratic este mai dificila, insa reliagia lor este aceeasi, deci exista un element viabil de comunicare. Pe vitor cu siguranta vom putea vorbi de un stat cu structuri politice si socieale bine definite. Rolul nostru este sa ne ducem contributia alaturi de aliati la refacerea statului si la indeplinirea unor conditii coerente a calitatii vietii politice si economice. Faptul ca acele grupari au locuit sute de ani impreuna e un motiv care ne ofera siguranta ca putem participa cu sprijin la stabilitatea statala a Afganistanului” a declarat George Poede, Profesor al Universitatii „Al. I. Cuza”, coordonatorul Masteratului „Studii de securitate si Integrare europeana”.

Afganistanul este o societate traumatizata

„Afganistanul este o societate traumatizata, este victima marilor forte care au intervenit in poporul avgan, ceea ce a dus la situatia de neputinta de a-si gestiona propria istorie. Comunitatea afgana si poporul avgan este inca o necunoscuta pentru foarte multa lume, inclusiv pentru forta multinationala pentru Afganistan. Rolul Romaniei priveste si reconstructia institutionala, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, in ceea ce priveste aspectele sociale. Romania poate asigura expertiza si face parte dintre tarile care aduce o contributie importanta. Este vorba de maniera in care Romania a raspuns imediat cu proiecte fata de cetintele pe care comunitatea internationala le-a avut in ceea ce priveste stabilizarea economica si sociala in Afganistan. Din punctul meu de vedere obstacolele tin de cultura profund islamica a gruparilor din zona. Ceea ce pentru noi inseamna societate pentru locitorii din Afganistan e cu totul altceva. Acolo domina clanurile, triburile, sunt mii de oameni care apartin unei familii si care isi trimit reprezentantii in parlamentul afgan. Este o situatie cu care in general noi, europenii nu suntem obisnuiti. Un alt obstacol este limba si o neincredere cronica a populatiei din afganistan cu privire la sprijinul altor comunitati internationale. Zeci de ani de lipsa de libertate in propria tara i-au facut sa nu mai aiba incredere in comunitatile straine. Este o societate traumatizata si cred ca romania poate aduce putin din experienta ei de dupa revolutie prin o mai mare empatie fata de suferintele afganilor. Faptul ca traficul de substante psihotrope interzise este unul dintre resursele si izvoatele alimentarii miscarilor fundamentaliste islamice de tip teroriste in lume nu putem vorbi de un stat recent cu structuri democtatice bine stabilite” a declarat fostul sef al Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoui. Astfel de conferinte interguvernamentale vor avea loc si in Timisoara saptmana viitoare, iar la inceputul lunii aprilie la Bucureşti va avea loc Summitul NATO.

Niciun comentariu: