duminică, 3 februarie 2008

Freddie Mercury - o legenda a Rockului

  • Freddie Mercury (nascut la 5 septembrie 1946 – decedat la 24 noiembrie 1991) - pe numele sau real Farrokh Bulsara - cantaret britanic de muzica rock, membru al formatiei Queen - s-a nascut in Stone Town, Zanzibar, din parinti indieni de nationalitate Parsi, Bomi si Jer Bulsara. Ca Parsi, parintii sai sunt practicanti ai religiei antice zoroastriene.
  • Educatia sa scolara a constat in frecventarea scolii St. Peter's Boarding School din Panchgani, langa Bombay (azi Mumbai), in India, unde a si dat prima sa reprezentatie pe scena facand parte din formatia muzicala de cinci elevi ai scolii. Tot la scoala St. Peter, si-a luat numele artistic de Freddie, pe care si-l va adopta legal, alaturi de numele de familie de Mercury, mai tarziu, in Anglia. Educatia scolara va fi completata tot in India la St. Mary's High School (Liceul Sfanta Maria) din Mazagaon, Mumbai.
  • In 1964, la 18 ani, ca rezultat al revolutiei din Zanzibar si al evacuarii tuturor functionarilor britanici, intreaga familie emigreaza in Anglia. Aici, obtine o diploma in "Arta si design grafic" (Diploma in Art and Graphic Design) la colegiul de arta Ealing (Ealing Art College), urmarind, intr-un fel, destinul altui muzician rock celebru, Pete Townshend. Mai tarziu, calitatile sale de designer il vor face sa conceapa si sa realizeze emblema faimoasa a formatiei de muzica rock Queen.
  • Formatia Queen s-a infiintat in 1970 - pe vremea cand Mercury canta sub pseudonimul Larry Lurex.
  • Personalitata sa charismatica se va rasfrange asupra grupului care va aborda un hard-rock melodios.
  • Primul album se va intitula chiar "Queen", primul hit va fi de pe albumul "doi" - Seven Seas of Rhye. Urmeaza numeroase melodii de top, care vor incanta mai ales publicul si mai putin criticii, cei ce au reprosat formatiei de-a lungul timpului latura prea comerciala ori mania grandorii solistului care aparea imbracat pe scena cu o hlamida regala si cu o coroana pe cap.
  • Cel mai important album ramane "A Night at the Opera", de pe care "Bohemian Rhapsody" va fi nr. 1 timp de noua saptamani la rand in clasamentele britanice - in care se va folosi prima data suprapunerea de voci si instrumente, in dorinta lui Mercury de a "parodia" dar si de a saluta genul operei (una dintre pasiunile sale, la care va reveni in 1986, alaturi de soprana Montserrat Caballe, in temerarul duo rock - clasic "Barcelona"), beneficiind si de primul videoclip din istoria muzicii pop-rock. Piesa, considerata de unii kitch, de majoritatea arta, este intr-un top 5 al celor mai bine vandute hituri britanice din toate timpurile, si a fost Best Single in 1977 la Best British Awards. Urmeaza alte hituri internationale, succese care tin si de timbrul inconfundabil al vocii lui Freddie, a capacitatii sale cameleonice de a aborda orice stil, de la heavy metal la blues, ori inflexiuni jazz: We Are The Champions, We Will Rock You, Crazy Little Thing Called Love. In anii ‘80 cei de la Queen folosesc prima data sintetizorul, atingand dupa aceasta "strategie" si prima treapta a clasamentelor din USA.
  • Excesele, homosexualitatea afisata uneori ostentativ, luxul show-urilor, personalitatea multipla a eroului care-si punea in umbra colegii (dar ei au suportat asta!) toate acestea l-au devorat pe regele party-urilor alcoolic-sexuale, care a fost toata viata un entertainer, un maestru de ceremonii. Si mai ales o voce unica, nimeni neputand rivaliza cu el, ori a-l limita, ca si in cazul lui Elvis Presley.
  • Cu o zi inainte de a intra in Paradisul Rockului, unde se aflau deja Jim Morrison, Janis Joplin sau Jimi Hendrix (si ei ucisi de propria celebritate), Mercury marturisea lumii secretul sau: ca este bolnav de SIDA.
  • La 24 noiembrie 1991, a murit la Londra (la varsta de 45 de ani), fiind unul din primii bolnavi diagnosticati si decedati de aceasta maladie grava.
  • Renasterea Queen din anul 2005, cu Paul Rodgers vocal (ex-Free), dupa ce s-au vehiculat tot felul de nume - de la George Michael la Robbie Williams - poate parea ciudata si deloc multumitoare pentru fanii formatiei britanice identificata pana la un punct cu legendarul Freddie Mercury. De ce o reformare asa tarzie? De la disparitia magului, din 1991, Queen a tacut aproape 15 ani - excluzand unele momente live cu invitati ca Elton John ori cei doi "solo" muzicieni amintiti mai sus. Nimeni n-a avut curaj pana in 2005 sa-l inlocuiasca pe Mercury - si de fapt Freddie ramane de neinlocuit, Rodgers neincercand sa-l imite in megaconcertele de revenire de la Budapesta sau Barcelona

Un comentariu:

Anonim spunea...

foarte frumos blogul.tot respectul pentru freddie