miercuri, 19 decembrie 2007

O dubla lansare de carte

Editura Polirom a lansat, ieri seara, in Aula Magna a Universitatii Al. I. Cuza doua carti semnate de Mircea Eliade. Volumul IV Istoria credintelor si ideilor religioase este coordonat de Ioan Petru Culianu si a fost publicat in premiera la Herder in 1991 si reeditat in 1997. Volumul publicat de editura Polirom incheie un ciclu de cercetare pe tema religiilor, propus de Mircea Eliade. Dictionar al religiilor, cealalta carte lansata ieri in Aula Magna a universitatii a fost tradusa in peste 20 de limbi si propune o sinteza comparata a religiilor. Cele doua Volume au fost prezentate de Wilhelm Dancă, Ştefan Afloroaiei si Nicu Gavriluta.
„Sunt doua lucrari de referinta in cultura nu doar romaneasca, ci universala. Sunt instrumente de lucru pentru orice specialist sau pentru orice intelectual interesat de fenomenul religios. Fiind carti scrise de universitari de spirite academice, cred ca spatiul potrivit pentru lansare si dezbatere este Aula Universitatii. Dictionarul apare, acum, in romania intr-o a doua editie, imbunatatita din punctul meu de vedere al traducerii, dar si cu texte noi, cum ar fi a doua prefata, Religia ca sistem publicata intr-un alt volum de eseuri si istorie de Ioan Petru Culianu. Noutatea sta, din punctul meu de vedere, in metoda de abordare a trei mari religii, si anume: crestinismul, budismul si islamul. Cartea mai ofera unui public larg specializat sa afle date despre un grup de religii, unele exotice indepartate. Deasemeni, noi am prezentat si volumul IV din Istoria credintelor si ideilor religioase, volum inchinat lui mircea Eliade, care trateaza acest roman al istoriei religiilor de la marile descoperiri geografice pana in prezent, pana la fenomenul secularizarii. In acest volum sunt prezenti 11 autori care abordeaza mari religii ale lumii contemporane dintr-o perspectiva interdisciplinara, dar pastrand pe cat a fost cu putinta spiritul lui Mircea Eliade. Este un volum omagial lui Eliade, un volum care intregeste opera capitala al celebrului Istoric al religiilor.” A declarat Nicu Gavriluţă, prodecan al facultatii de Filosofie a Universitatii Al. I. Cuza din iasi.
Dubla lansarea de carte s-a incheiat cu un dialog aprins intre cei trei prezentatori si studenti. Intrebarile cele mai „curajoase” au fost premiate cu cate o carte semnata de Mircea eliade.

Niciun comentariu: