În acest an ieşenii nu s-au înghesuit să participe la manifestările Zilei Naţionle. Iar cei care au ieşit totuşi în stradă au avut parte doar de paradă, nu şi de fasole şi cârnaţi, mâncarea specifică acestei sărbători. Deşi parada şi famfara militară le-au plăcut ieşenilor, aceştia au declarat că mai curând au participat la o slujbă de comemorare decât la o sărbătoare naţională.
Marian, cetăţean ieşean: "Nu am mai participat pana acum la astfel de evenimente. Este pentru prima dată când particip. Însă aş fi vrut să vad mai mult spectacol, totuşi este Ziua Naţională. Observ că organizatorii nu s-au gândit cum au făcut alte oraşe să ofere participanţilor mâncarea specifică acestei sărbători, fasolele, cârnaţul şi vinu. Cred ca ar fi fost cu adevărat sărbătoare." A fost Marian, student.
După ce Nicuşor Păduraru, Prefect de Iaşi, a ţinut un scurt discurs despre semnificaţia zilei, un sobor de preoţi au slujit în memoria eroilor neamlui. A urmat depunerea de coroane din partea unor instituţii ale statului, cât şi din partea liderilor locali ai partidelor politice. Aflat la Iaşi Cristian Adomniţei, Ministrul Educaţiei a declarat că nu este mulţumit de prezenţa ieşenilor la această manifestare.
Cristian Adomniţei, Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului: " Am venit cu bucurie acici. Din nefericire nu am văzut foarte mulţi ieşeni la această manifestare. Oricum sunt mai puţin decât cei care vin la ziua unirii. Mi-aş dori ca şi de 1 decembrie să reuşim să ne bucurăm cu adevărat de ziua noastră. Mi-aş dori ca părinţii care au copii în Iaşi să îi aducă pe aceştia, să vină să vadă ostaşii români defilând, pentru că toate aceste lucruri împreună cu arborarea steagului atât de evident astăzi şi păcat că doar astăzi contribuie la păstrarea şi creşterea sentimentului naţional în inimile copiilor noştri." A fost Cristian Adomniţei, Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
În ciuda prezenţei destul de scăzute a ieşenilor la aceste manifestări Gheorghe Nichita, primarul oaraşului Iaşi consideră că cetăţenii au venit în număr suficient de mare.
Gheorghe Nichita, Primarul Iaşului: "Au venit în număr mai mare şi le mulţumesc foarte mult. Se vede foarte clar că oamenii ţin la simbolurile naţionale, ţin la marea unire, ţin la ceea ce au înfăptuit înaintaşii noştri. Eu am făcut un apel la clasa politică, la cei care sunt în modul de faţă demnitari ai acestui stat să se compare cu cei dinainte pentru că nu reuşim să depăşim acest stadiu de încrâncenare, de ură şi aşa mai departe, care nu sunt deloc constructive şi nu pun în valoare toate valenţele poporului Român. În altă ordine mă declar mulţumit de manifestările de astăzi."
Cu toate acestea, ieşenii prezenţi la manifestări au plecat acasă cu sentimentul că anul următor or să aibă ocazia să guste şi fasole şi cârnaţi de Ziua Naţională a României.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu