joi, 22 mai 2008

Dezbateri cu ite electorale in cadrul Grupului de Dialog Social


Dumitru Oprea vrea sa faca alianta cu liberalii

Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Astoria a gazduit, astazi timp de aproape doua ore, dezbaterea pe tema “Ce ecou au principiile si valorile dreptei in societatea romaneasca in acest an electoral”. Tema a fost propusa partidelor politice locale de catre Grupul de Dialog Social. La dezbateri au participat reprezentantii partidelor politice PD-L, europarlamentarul Dumitru Oprea, candidatul formatiunii politice la primaria Iasi, senatorul Dan Carlan, si reprezentntii formatiunii politice PSD Iasi, Gheorghe Nichita, Constantin Simirad si Marius Baciu. Alaturi de acestia la dezbateri s-au alaturat vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica, creatoarea de moda Irina Schrotter, publicistii bucuresteni Catalin Avramescu si Sever Voinescu. Dezbaterea a fost moderata de jurnalistul iesean Alexandru Lazescu. Primul care a luat cuvantul a fost fostul lider al formatiunii politice PNL, Valeriu Stoica. Acesta a prezentat timp de aproape 40 de minute care sunt cadrele actuale ale politicilor de stanga si de dreapta din Romania. El a precizat ca de 18 ani in Romania partidele de stanga au guvernat si condus in procent de 80% comunitatile locale, chiar daca in doua mandate partidele de dreapta au avut conducerea centrala. Acesta a mizat pe faptul ca anul acestea, alegerile locale trebuie castigate de partidele de dreapta. „Este timpul se se ia locul stangii. Anul acesta alegerile locale au cea mai mare miza din istoria post decembrista. Din 1992, structurile administratie locale sunt dominate de stanga” a precizat Valeriu Stoica. El i-a atacat dur pe reprezentantii formatiunii politice PSD Iasi prezenti la dezbatere si a declarat ca la Bucuresti acelasi partid propune pentru alegerile locale doi candidati, Sorin Oprescu si Diaconescu. „Oprescu, in calitate de independent este sustinut de Ion Iliescu. Ast lucru ne arata ca Iliescu nu vrea ca in interiorul partidului sa aiba loc o reforma. Diaconescu, insa e sustinut de celalta tabara a PSD-ului, a lui Mircea Geoana, cel care vrea ca in structura PSD sa aibe loc reforme. Daca Oprescu va castiga capitala, acesta va fi mai curand castigul lui Iliescu” a declarat Valeriu Stoica. Vicepresedintele PD-L nu a menajat nici pe cei PNL, chiar daca din partea formatiunii politice nu a participat nimeni la dezbaterile de astazi. Acesta a criticat dur intelegerile ascunse dintre PNL si PSD, intelegeri ce au in vedere aliante pentru viitoarele guvernari locale sau centrale.
Dupa aproape 40 de minute de la inceperea dezbaterilor, cuvantul a fost luat de publicistul Sever Voinescu. El a precizat ca formatiunea politica PD-L „isi asuma in acest an un mare pariu. El trebuie sa isi asume aceasta forma de dreapta, chiar daca ea este contestata de unii politicieni de stanga, printre care si Iliescu. Stanga resusciteaza fascismul. Miza existentei PD-L este foarte mare : fie sa reusesca, fie sa se prabuseasca” a declarat publicistul Sever Voinescu.
Creatoarea de moda Irrina Schrroter prezenta la dezbateri a criticat si ea metodele de campanie electorala folosite de candidatul PSD Iasi la primarie, Gheorghe Nichita. Aceasta a precizat si motivul retragerii ei din competitia pentru Palatul Roznovanu. „Dupa mai multe analize am observat ca legea alegerilor locale nu este de partea candidatilor independenti, deoarece acestia nu pot forma o echipa pentru consiliu local. Pentru a forma o echipa pentru Consiliu Local trebuie sa faci parte dintr-un partid. Acest lucru l-am observat chiar daca aveam un procent de 20 % din partea electoratului iesean si am hotarat sa ma retrag, altfel ar fi trebuit sa fac negocieri cu partidele si sa imi insel electoratul. Oprescu se afla in aceasi situatie si, ar trebui, daca tine cont de alegatorii lui sa se retraga, altfel ii va amagi pentru ca va trebui sa le spuna ca este nevoit sa faca echipa cu partidele casticatoare la Consiliul Local” a declarat creatoarea de moda, Irinna Schrotter, sustinatoarea candidatului PD-L la primaria Iasi, Dumitru Oprea.
Cel din urma a luat cuvantul dupa aproape o ora si jumatate de la inceprea dezbaterilor. El a precizat ca Iasul are un centru dreapta reprezentativ, mai eles ca aceasta reprezinta judetul si in structurile europene. Surpriza a venit in momentul in care candidatul PD-L la primaria Iasi a anuntat ca este deschis dialogului si negocierilor cu PNL. „Acest lucru il transmit electoratului PNL, daca vor sa fie reprezentati in continuare de centru dreapta. Negocierea locala o sa o am dupa alegeri, intai si intai cu liberalii si mana mea este intinsa daca ei vor sti sa fie reprezentati cum se cuvine pe plan locala spus Dumitru Oprea in cadrul dezbaterilor Grupului de Dialog Social.
Ultimul care a luat cuvantul a fost primarul Iasului, Gheorghe Nichita. El l-a acuzat pe Valeriu Stoica, spunand ca acesta din urma „a facut o pledoarie electorala formatiunii PD-L mai curand, decat sa pastreze discursul pe tema propusa de Grupul de Dialog Social. Miza PD-L-ului la aceste alegeri locale este Moldova, iar lucrurile care se intampla in momentul de fata in PSD sunt in favoarea stangii” a conchis primarul Gheorghe Nichita.

Niciun comentariu: