sâmbătă, 1 decembrie 2007

Viaţa învinge virusul HIV-SIDA

Acestea au fost primele cuvinte care s-au auzit astăzi la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" din Iaşi. Peste 100 de tineri cu vârsta între 14 şi 25 de ani au participat la dezbaterile pe tema HIV-SIDA organizate de Autoritatea de Sănătate Publică Iaşi, cu ocazia Zilei Mondiale anti SIDA. Tinerii au primit sfaturi de protejare sexuală, sfaturi de îngrijire corporală, dar şi sfaturi de luptă împotriva maladiei HIV-SIDA. Doctori renumiţi ai iaşului i-au mai sfătuit pe tineri să lupte şi cu mentalitatea greşită asupra persoanelor infectate HIV şi le-au cerut acestora să nu judece persoane după defectele sau bolile pe care le au. celor prezenţi în sala mare a Casei de Cultiră li s-a mai prezentat situaţiile actuale privind infectarea HIV-SIDA.
Elena Duca, Medic primar epidemieolog:"Ne bucurăm că au venit multi tineri aici, pentru că lor avem să le transmitem mesaje privind infectarea cu HIV-SIDA, deoarece ei sunt grupul cel mai expus infectării cu această maladie. Datele statistice ne artă că vorbim de o pandemie şi aceste date trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru fiecare dintre noi şi trebuie să ne determine să ne implicăm în efortul comun de prevenire a transmiterii cu infecţia HIV. În România până în prezent au fost diagnosticate cu infecţie HIV-SIDA peste 17.000 de persoane, însă numărul real al celor infectaţi depăşeşte acest număr. Primul caz din România a fost descoperit în 1985, dar sistemul comunist a încercat să ascundă acest fapt. Abia după 1989 au ieşit la suprafaţă date reale. Trebuie să evaluăm riscurile prezente în populaţie şi să pornim de la aceste să transmitem mesaje de prevenţie şi să încercăm să spunem Stop SIDA. Dorim să atragem atenţia populaţiei că persoanele infectate cu HIV-SIDA sunt semenii noştri şi că nu trebuie să îi marginalizam. Manifestările ce au loc astăzi cu ocazia Zilei Mondiale Anti SIDA vin şi fac apel la acest lucru, iar tinerii trebuie să cunoască acest fenomen. Infecţia HIV în condiţiile respectării unor reguli deja bine cunoscute nu reprezintă un pericol din punct de vedere al convieţuirii cu o persoană infectată." A fost Elena Duca Medic primar epidemieolog.

După manifestările ce au avut loc la Casa de Cultură "Mihai Ursachi" tinerii ieşeni au ieşit pe străzile oraşului şi au împărţit oamenilor prezervative şi pliante cu prevenţie anti SIDA.

Niciun comentariu: