miercuri, 28 mai 2008

Festivalul filmului european a ajuns la Iasi

Festivalul este deja la ce-a de-a XII-a editie, este organizat de Institutul Cultural Roman si Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in cooperare cu Uniunea Cineastilor din Romania si Muzeul Taranului Roman, cu sprijinul Ambasadelor din statelor europene. Editia din acest an de la Iasi a fost inclusa in cadrul programului aniversar Iasi 600 si se va defasura in perioada 28 - 30 mai la Cinema City, dupa urmatorul program:

Miercuri 28 mai
ora 19.00
Spectacol de gala in prezenta regizorului: Podul de flori (Romania, 2008)

Joi 29 mai
ora 17.00 - Maestrul (Polonia, 2005)
ora 19.30 - Departe (Turcia, 2002)
ora 22.00 - Nefericita viata a Juanitei Narboni (Spania, 2005)

Vineri 30 mai
ora 17.00 Poveste de Craciun (Finlanda, 2007)
ora 19.00 - Acum vin si turistii (Germania, 2007)
ora 21.00 Fratele meu se insoara 9Elvetia, 2006)

Iasul sarbatoreste 140 de ani de la inceputurile utilizarii energiei electrice

Iasul este al doile oras din europa de est, dupa Viena, care a folosit becul electric. Casa Boierilor Sturza, de pe Copou a fost prima locuinta iluminata electric.
Conducerea facultatii de Electrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice “Ghorghe Asachi” s-a gandit sa sa adune zilele acestea la Iasi pe cei mai reprezentativi cercetatori din domeniul energiei electrice, atat din tara cat si din stainatate. In amfiteatrul univrsitatii tehnice a avut loc deschiderea oficiala a festivitatii aniversare a celor 140 de ani de la atestarea primei utilizari a „Soarelui Electric” pe teritoriul actual al Romaniei. In cadrul festivitatilor de astazi au fost premiati cu distinctii si diplome, profesorii si studentii care au contrbuit in ultimii ani la cercetarile din domeniul energetic. „Am dorit sa marcam acest eveniment care atesta ca Iasul nu a fost numai o capitala a ulturii, dar si o capitala a tehnicii, a dezvoltarii ingineresti in Romania. In iasi s-a gasit intotdeauna un teren fertil pentru implementarea a tot ce a fost nou la momentul respectiv. Dupa anul 1868 au urmat alte momente care au argumentat dorinta iesenilor de a a plica ultimele cuceriri ale tehnicii. Sunt 110 ani de transport electric, 100 de ani de la infiintarea primei Facultati de Electrotehnica din Romania la Iasi si 140 de ani de la prima utilizare a energiei electrice. Iasul a fost atestat documentar al doilea oras din europa de est, dupa Viena, iluminat electric.” a declarat Decanul facultatii de Electrotehnica, Alexandru Salceanu. In cadrul evenimentului aniversar de astazi a fost lansata si o carte despre isoria „Soarelui electric” de la Iasi, semnata de istoricii Iona Mitican, Constantin Ostap si Mihai Caba. Cel care a descoperit ca Iasul este al doilea oras din Europa care a folosit becul electric a fost istoricul Ion Mitican. „Eu lucram la o monografie a garii Iasi si facand cercetari in dosarele de inceput al linei ferate care era in plina constructie in perioada anilor 1868 – 1870 am descoperit un dosar in care se dadea istoricul liniei si acolo scria ca odata cu venirea la iasi a inginerilor sinei, la iasi au mai venit ingineri specialisti cu telegrafia caii ferate. Acestia au venit laiasi pentru a prezenta un ‚Soare electric”. In dosarera si anuntul evenimentului, iar el scria ca in ziua de 11 iulie 1868 in casele Boierilor Sturza din Copou, unde in prezent este Spitalul Militar, va fi un experiment unde se va prezenta‚Soarele Electric care a facut minuni la expozitia din Paris” a declarat cunoscutul istoric iesean,Ion Mitican.

Spitalul Socola are un nou pavilion pentru femei, dotat la standarde europene

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a participat ieri, alaturi de staful Autoritatii de Sanatate Publica Iasi la inaugurarea unui pavilion din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola“. Este vorba despre Pavilionul II Femei, pavilion care trebuia reconstruit deoarece in anul 2003 cel vechi a ars intr-un incendiu. Cladirea a fost renovata din temelie, dupa standarde europene, iar pe linga cele zece saloane si sase rezerve, pavilionul are o camera capitonata pentru bolnavii cu grad ridicat de periculozitate.. Tot aici a fost inaugurata si prima sectie de medicina legala psihiatrica din tara, unde vor fi adusi bolnavii care comit infractiuni si sint cercetati penal. Ministrul Sanatartii Publice, Eugen Nicolaescu s-a declarat multumit de felul in care au fost cheltuite fondurile pentru renovare si consolidara pavilionului. „Am vazut cele doua sectii mari ale spitalului, sectii rabilitate. Dupa opinia mea nu cred ca avem asa ceva in tara in domeniul psihiatriei. Cand spun asta, ma refer la faptul ca nu avem in tara un alt spitala la acest standard. Chiar se vede ca in afara de faptul ca sunt buni gospodari si ca vor sa faca au si suflet. Nupot decat sa ma bucur, nu pot decat sa fiu foarte fericit ca asa ceva se intampla in Romania, ca avem pentru pacienti conditii din ce in ce mai bune si m-au convins ca trebuie sa le mai dau bani. Aici ar mai fi nevoie de 8 milioane de lei pentru consolidarea si renovarea celorlate pavilioane” a declarat Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu. Pentru Renovarea si consolidarea pavilionului ministerul a alocat un fond de peste 6 milioane de lei.

Medicii rezidenti au primit dispozitii in ANL-urile din Bucium

Dupa mai multe amanari, 104 medicii rezidenti si tinerii specialisti au primit, ieri, dispozitiile de repartitie pentru blocurile ANL din zona Bucium, urmind ca acestia sa incheie in urmatoarele saptamani un contract cu Autoritatea de Sanatate Publica si sa-si ia in primire noile locuinte. Blocurile au fost inaugurate ieri de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a si vizitat unul dintre cele 11 blocuri ANL. La festivitate atit Ministrul Sanatatii, cit si directorul ASP, Mihnea Hurmuzache, au fost asaltati cu intrebari de medicii rezidenti nemultumiti de repartitia facuta de ASP.”Mi se pare normal sa reactioneze asa tinerii pentru ca de cativa ani de zile sunt mintiti. Consiluil Judetean si Consiliul Local le-au spus ca au facut blocurile ANL si ca le dau locuinte si nu le-au dat. Cum sa mai aiba oamenii incredere cand de ani de zile sunt mintiti. Sigur am vorbit cu unii rezidenti si cred ca au inteles ca din februarie, de cand am schimbat legea si pana in prezent sunt trei luni. In trei luni de zile am ajuns aici, aidca sa isi primeasca repartitia si de acum sa semneze contractele si sa primeasca cheiele” a declarat Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi a precizat ca tinerii medici vor intra in locuinte cel tarziu in luna iunie. „Le pot intelege momentul acesta care pare socant pentru ca generatii intregi de rezidenti au asteptat atribuirea unei locuinte prin ANL in ANL-urile din Bucium si probabil ca pana nu vor vedea cheile si ca vor vedea ca poate sa intre inuntru si sa deschida robinetul sau sa dea drumul la robinetu, probabil ca nu vor crede, dar sa nu credeti ca pentru noi, cei care am organizat acest eveniment si am incercat sa il facem cat mai transparent, acesta ar fi un moment in care sa ne permitem sa facem glume cu medicii rezidenti. Nu mai este o gluma, cu certitudine ei vor intra acolo pana la sfarsitul lunii iunie” a declarat directorul Autoritatii de sanatate Publica Iasi, Mihnea Hurmuzache. Acesta a mai precizat ca pentru repartitia acestor locuinte prioritate au avut medicii evacuati din caminele din zona Alexandru ale Unioversitatii de medicina si farmacie. In urmatoarele spatamani conducerea ASP va afisa o noua lista pentru celalalte 70 de apartamente nedistribuite.

marți, 27 mai 2008

Copoul hipertensiunii


De ziua internationala a hipertensiunii iesenii isi pot masura gratuit tensiunea


Un Grup de Lucru format din reprezentanţii a 7 organizaţii internaţionale de îngrijire a sănătăţii fac un apel la îmbunătăţirea ratei de atingere a nivelurilor ţintă ale tensiunii arteriale, cea mai importantă cauză direct corelată cu mortalitatea, la nivel mondial. Astefel pentru a marca ziua internationala a hipertensiunii, reprezentantii grupului au amplasat in patru mari judete din tara: Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi, corturi special amenajate pentru ca cetatenii sa isi masoare gratuit tensiunea arteriala. La Iasi cortul a fost instalat in parcul Copou, iar masurarea gratuita a tensiunii arteriale este efectuata de medici rezidenti din iasi. „Societatea Romana de cardiologie se implica in acesta actiune, impreuna cu alte companii producatoare de medicamente. Venim astfel in sprijinul medicilor si al pacientilor, in asa fel incat pacientii sa fie ajutati sa junga la medic si sa fie bine controlati din punct de vedere tensional. Nu va fi un control propriuzis, li se va lua masura arteriana, se vor lua in calcul factorii de risc si li se vor indica pacientilor sa ajunga la un cadru medical specializat.” a declarat unul dintre organizatorii evenimentului, Ana Albert. Statisticele arata ca Romania este pe locul 3 in lume in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare, si pe locul doi, dupa Rusia la mortalitatea prin accident vascular cerebral, una dintre complicatiile majore ale hipertensiunii arteriale. Specialistii Societatii Romane de Cardiologie, cei care au initiat actiunea gratuita de testare de astazi spun ca aproximativ doua treimi din toate accidentele vasculare cerebrale si jumatate din toate bolile cardiace sunt direct determinate de hipertensiune. Iesenii pot sa isi masoare gratuit tensiunea pana la ora 17.

Sondaje nebune ca mustele pe electoratul aproape mort


Nebunia sondajelor electorale scoase pe taraba, fie de unii, fie de altii ii nelinisteste tot mai mult pe alegatori. Asa se face ca ieri seara un sondaj INSOMAR, comandat de postul de televiziune Realitatea Tv, il arata pe actual edil al Iasului, Gheorghe Nichita, candidatul partidelor rosii la un nou mandat, cu un procent de 50% chiar din primul tur. Daca stam nitel sa ne gandim, sondajul nu pare sa fie masluit pentru ca el a fost totusi comandat din exterior, aparand astfel ca o parere, ca sa nu ii spun vrajeala. Faptul care poate fi totusi contestat la acest sondaj este ca el poate influenta electoratul, iar aici celelalte partide pot iesi cu atacuri. Cu una, cu alta nu stie vecinul de la Bucuresti tot ce dreg eu in borsul casei.
Din cate am observat, din discutiile pe care le-am purtat si cu o serie dintre iesenii care nu vor sa il voteze pe actualul priamar, acestia nici nu se duc la vot. Gestul lor pare sa fie astfel o forma aparenta de protest fata de actualul edil. Insa daca gandim la rece lucrurile, singura cale de a scapa de balta imensa de sange, care de mai bine de 12 ani balteste peste Iasi, alegatorii care nu il vor pe Nichita, daca ar iesi la vot sa voteze pe oricine altcineva ar inlatura usor sondajul comandat de Realitatea Tv.
In ceea ce priveste situatia de la CJ, cele mai mari sanse, dupa cum ne arata acelasi sondaj, l-ar avea fortul ambasador in Cuba si primar al iasului timp de doua mandate, Constantin Simirad, cu un procent de 43%, tot din din primul tur. Chiar daca sondajul are sau nu validitate, se pare ca presedentia va fi data de ieseni lui Simirad. Motivul e simplu, iesenii nu au pe cine sa voteze la CJ. „Decat un om implicat politic in diferite gafe ale mafiei locale sau centrale, mai bine un om care se muleaza la timp si conducerea municipalitatii” spun unii ieseni. Pe de alta parte, dintre toti candidatii la CJ, Simirad este singurul care isi face campanie, plimbandu-se prin comunitatile rurale ale judetului de cel putin trei ori pe saptamana. Trebuie sa recunoastem ca si CV-ul de ambasador - chiar daca nu a facut cine stie ce din aceasta pozitie – il avantajeaza in fata alegatorului de la tara, care pune accent mai curand pe relatiile lui cu strainatatea. Se stie, ce nu ar face omul de la tara sa vada din cand in cand cate un tir cu cate ceva in comuna.
Mai sunt doarcateva zile pana la prima confruntare locala si situatia devine din ce in ce mai cenusie peste Iasi, motiv pentru care le cer celor care nu vor sa iasa la vot, din cauza actualului edil si al partidului care a confiscat Romania in ultimii 18 ani, le cer sa iasa la urne daca vor sa nu isi mai reproseze ca au lasat iar sa cada un mandat rosu peste Iasi.

luni, 26 mai 2008

Seful deputatilor, avocatul lui Adomnitei


Bogdan Olteanu: "Regret ca Irina Schrotter a intrat in politica, se descurca foarte bine bine in moda. Mai regret ca la Iasi se duce o campanie electorala cu instigare la violenta din partea unor partide politice. Iar daca in 2004, in campania electorala din Bucuresti o aveam implicta imobiliar politic pe Elana Udrea, la Iasi, in 2008 o avem pe Irina Schrotter."


Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a venit intr-o vizita fulger la Iasi pentru a-l sustine pe candidatul la primaria Iasi din partea formatiunii politice PNL, Cristian Adomnitei. Intr-o conferinta de presa tinuta la sediul de campanie al partidului, organizata impreuna cu Cristian Adomnitei, Presedintele Camerei Deputatilor a atactat dur actuala coalitie politica dintre creatoarea de moda, Irina Schrotter si formatiunea politica PD-L. El a declarat ca aceasta coalitie repeta istoria din 2004 din capitala, unde mafia imobiliara a migrat de la PSD la PD pentru a intra la guvernarea locala. „Am venit sa le vorbesc iesenilor despre experienta proasta a bucurstenilor pe care au avut-o in 2004 cand toti cei care faceau afaceri in jurul primariei, mafia imobiliara, a parcarilor, a asfaltarilor, a retrocedarilor de parcuri au trecut de la PSD la PD pentru a putea sa jefuiasca in continuare. Din pacate vad o mare asemanare si la Iasi, unde aceiasi care l-au sustinut pe Nichita neconditionat in 2004, astazi il sustin neconditionat pe domnul Oprea. Mi-e teama ca domnul Oprea e doar o marioneta scoasa in fata, daca vedem lista de consiliu ea este integral controlata de domnii Carlan si schrotter, si mi-e teama ca istoria din Bucuresti se va repeta si in Iasi” a declarat Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Cat priveste o posibila alianta locala dintre PNL si o alta grupare politica de dupa alegerile din iunie, Bogdan Olteanu a precizat ca, partidul care reprezinta cel mai bine proiectele comune va face alianta PNL. „PNL va face o majoritate la Iasi in Consiliul Municipal si in Consiliul Judetean cu aceia care gandesc administratia locala asemeni noua. Aici nu-i vorba de politic aici e vorba de administratie, iar cei care au aceeasi viziune asupra dezvoltarii iasului, asupra atragerii de investitii cu aceia PNL va incerca sa formeze o majoritate, dara cest lucru va fi decis de colegii nostri de la Iasi, nu de la Bucuresti” a mai declarat Bogdan Olteanu in cadrul conferintei de astazi. Presedintele Camerei Deputatilor a atacat dur si gestul creatoarei de moda Irrina Schrotter, care intr-o conferinta de presa a jignit muncitorii adusi din China sa lucreze la proiectul Palas. El a spus ca in zilele urmatoare va avea o intrevedere personala cu ambasadorul Chinei la Bucuresti pentru a-i cere iertare pentru felul in care muncitorii chinezii au fost tratati de creatoarea de moda.

Sampanie cu ghimpi pentru tinerii Consilieri Locali si 65 de proiecte votate in timp record


In aceasta dimineatza a avut loc ultima sedinta de Consiliu Local din actualul mandat. La sedinta au participat toti consilierii. Acestia au votat in aproape 90 de minute, 65 de proiecte de hotarare din 66 cate au fost pe ordinea de zi. Unul singur a fost amanat din cauza ca in dosar se strecurase o greseala privind un document schita ce prevedea construirea unui imobil cu spatii comerciale si apartamente pe soseaua Nationala. Edilul Iasului, Gheorghe Nichita a prezentat un bilant al activitatilor consilierilor partidelor politice din Consiliului Local al actualului mandat, acuzand pe tinerii consilieri propusi de Alianta Dreptate si Adevar, in urma cu patru ani, de neprofesionalism. „In comparatie cu celalalte Consilii Locale (CL) a fost o alta abordare in Consiliu Local din 2004 pana in 2008, pentru ca lupta politica a fost dominanta in CL si cu greu s-au impus proiectele pentru Iasi. S-a vazut in acest CL lipsa de experienta a multora dintre consilerii tineri lansati de catre alianta PNL-PD. Aveau lipsa de experienta, dar in schimb erau foarte bine orientati vocal politic. Numai misiunea pe care au avut-o de la partid au cantat-o in sedinetele CL. Nu i-a interesat in mod special proiectele Iasului. Ei au promovat politica partidelor din care vin mai curand si au pus mereu bete in roate primarului. Au fost momente tensionate in acesti patru ani de zile, proiecte mari amanate mult timp, dar una peste alta am reusit sa depasim aceste momente si sa angajam aceste proiecte pentru Iasi. Este primul mandat, statistica o demonstreaza, cand se incep proiecte majore pentru infrastructura iasului si pentru dezvoltarea economica a orasului.” a declarat edilul Iasului Gheorghe Nichita. El a laudat activitatea consilierilor Vasile Dumitriu, Camelia Gavrila, Gerald Jitareanu si Ionel Oancea si s-a aratat total nemultumit de activitatea consilierului Tiberiu Braileanu. „M-a surprins tottal neplacut consilierul T. Brailean pentru ca la experienta domniei sale nu ma asteptam ca politicul sa ii intunece privirea si de foarte multe ori toate grlumele pe care le facea in bascalie in cadrul sedintelor Consiliului Local duceau in deriva proiectele Iasului” a decarat primarul, Gheorghe Nichita.Urmatoarea sedinta va avea loc imediat dupa alegeri locale din luna iunie, cand se va stabili noua echipa a Consiliului Local pentru urmatorii patru ani.
Sursa poza: www.iasiinfo.ro

Citeste pe Blogul Irinei Schrotter despre culisele proiectului Palas


Creatoarea de moda Irina Schrotter a dezvaluit, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata impreuna Dumitru Oprea, candidatul PD-L la prima Iasi, secretele culisei prooiectului Palas, MINCIUNILE actualului primar, Gheorghe Nichita. Vezi si foto-reportajul.
vineri, 23 mai 2008

Conferinţa Anuală a Grupului Coimbra din 2010 va avea loc la “Cuza”

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va găzdui în anul 2010, an ce va marca jubileul de 150 de ani de la înfiinţarea instituţiei, încă un eveniment major: a XXV-a Conferinţă Anuală a Grupului Coimbra. Grupul Coimbra este o organizaţie universitara europeana fondată în 1985 care are membrii pe cele mai prestigioase şi cu tradiţie universităţi de pe continent. Hotărârea a fost luată la Conferinţa Grupului ce a avut loc săptămâna trecută la Jena în, Germania, unde din partea instituţiei ieşene a participat o delegaţie formată din membri din conducerea Universităţii, în frunte cu rectorul Vasile Işan. „De regula aceasta conferinta anuala presupune o intalnire pe grupuri de lucru precum si o prezentare a raportului activitatii din anul din urma. Vor participa toate cele 15 facultati ale universitatii Cuza si departamentele direct implicate, cel de relatii internationale si departamentul de marketing si promovare a imaginii. Toate structurile si toate fortele vor fi implicate in organizarea acelui eveniment si nu numai, pentru ca noi ne propunem ca anul 2010 sa fie un intreg an al evenimentelor, care sa sarbatoreasca cei 150 de ani dela infiintare” a declarat coordonatorul departamentului media din cadrul Univesrsitatii “Al. I. Cuza” Iasi, Cristina Munteanu.

Peste trei zile Iasul gazduieste un seminar international

Peste 20 de tineri din 12 state membre ale Consiliului Europei vor veni la Iasi zilele acestea pentru a participa in perioada 26 mai – 6 iunie la o serie de seminarii si dezbateri privind implicarea tinerilor in procesele decizionale. Proiectul „Implicarea tinerilor in procesul decizional” este initiat de Asociatia ieseana de Atitudini Civice EuroDemos si este sustinut financiar direct de Consiliul Europei. In urma seminariilor, la Iasi, va fi semnat un protocol de constituire a unei retele europene de promovare si sustinere a implicarii tiberilor in procesul decizional. „Proiectul este o prioritate a Consiliului Europei si are ca scop stabilirea strategiei europene de implicare a tinerilor in procesul decizional. Vor participa 4 tineri din Romania, 2 din Republica Moldova si altii din Albania, Portugalia, Turcia, Macedonia, etc. Participantii vor stabili aici strategia tinerilor in procesul decizional, iar pe data de 4 iunie 2008 se va semna protocolul prin care va fi fondata reteaua europeana de promovare si sustinerea a tinerilor. Iasul va avea 2 reprezentanti, iar in perioada proiectului orasul nostru va deveni capitala europeana de stabilire si implicare a tinerilor in procesul decizional. Tinerii selectati pentru acest seminar sunt reprezentativi in anumite structuri decizionale la nivelul unor ONG-uri iar aici vor primi informatii valoroase de la specialisti din domeniul psihologiei tinerilor, din domeniul managementului proiectelor si al institutiilor, cat si informatii despre posibilitati reale de implicare a tinerilor in structuri de decizie la nivelul comunitatilor locale, nationale si europene.” a declarat presedintele executiv EuroDemos, Anca-Cristina Zacornea. Pentru seminarul international Consiliul Europei a alocat un fond deaproape 12 mii de euro.

joi, 22 mai 2008

Dezbateri cu ite electorale in cadrul Grupului de Dialog Social


Dumitru Oprea vrea sa faca alianta cu liberalii

Sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Astoria a gazduit, astazi timp de aproape doua ore, dezbaterea pe tema “Ce ecou au principiile si valorile dreptei in societatea romaneasca in acest an electoral”. Tema a fost propusa partidelor politice locale de catre Grupul de Dialog Social. La dezbateri au participat reprezentantii partidelor politice PD-L, europarlamentarul Dumitru Oprea, candidatul formatiunii politice la primaria Iasi, senatorul Dan Carlan, si reprezentntii formatiunii politice PSD Iasi, Gheorghe Nichita, Constantin Simirad si Marius Baciu. Alaturi de acestia la dezbateri s-au alaturat vicepresedintele PD-L, Valeriu Stoica, creatoarea de moda Irina Schrotter, publicistii bucuresteni Catalin Avramescu si Sever Voinescu. Dezbaterea a fost moderata de jurnalistul iesean Alexandru Lazescu. Primul care a luat cuvantul a fost fostul lider al formatiunii politice PNL, Valeriu Stoica. Acesta a prezentat timp de aproape 40 de minute care sunt cadrele actuale ale politicilor de stanga si de dreapta din Romania. El a precizat ca de 18 ani in Romania partidele de stanga au guvernat si condus in procent de 80% comunitatile locale, chiar daca in doua mandate partidele de dreapta au avut conducerea centrala. Acesta a mizat pe faptul ca anul acestea, alegerile locale trebuie castigate de partidele de dreapta. „Este timpul se se ia locul stangii. Anul acesta alegerile locale au cea mai mare miza din istoria post decembrista. Din 1992, structurile administratie locale sunt dominate de stanga” a precizat Valeriu Stoica. El i-a atacat dur pe reprezentantii formatiunii politice PSD Iasi prezenti la dezbatere si a declarat ca la Bucuresti acelasi partid propune pentru alegerile locale doi candidati, Sorin Oprescu si Diaconescu. „Oprescu, in calitate de independent este sustinut de Ion Iliescu. Ast lucru ne arata ca Iliescu nu vrea ca in interiorul partidului sa aiba loc o reforma. Diaconescu, insa e sustinut de celalta tabara a PSD-ului, a lui Mircea Geoana, cel care vrea ca in structura PSD sa aibe loc reforme. Daca Oprescu va castiga capitala, acesta va fi mai curand castigul lui Iliescu” a declarat Valeriu Stoica. Vicepresedintele PD-L nu a menajat nici pe cei PNL, chiar daca din partea formatiunii politice nu a participat nimeni la dezbaterile de astazi. Acesta a criticat dur intelegerile ascunse dintre PNL si PSD, intelegeri ce au in vedere aliante pentru viitoarele guvernari locale sau centrale.
Dupa aproape 40 de minute de la inceperea dezbaterilor, cuvantul a fost luat de publicistul Sever Voinescu. El a precizat ca formatiunea politica PD-L „isi asuma in acest an un mare pariu. El trebuie sa isi asume aceasta forma de dreapta, chiar daca ea este contestata de unii politicieni de stanga, printre care si Iliescu. Stanga resusciteaza fascismul. Miza existentei PD-L este foarte mare : fie sa reusesca, fie sa se prabuseasca” a declarat publicistul Sever Voinescu.
Creatoarea de moda Irrina Schrroter prezenta la dezbateri a criticat si ea metodele de campanie electorala folosite de candidatul PSD Iasi la primarie, Gheorghe Nichita. Aceasta a precizat si motivul retragerii ei din competitia pentru Palatul Roznovanu. „Dupa mai multe analize am observat ca legea alegerilor locale nu este de partea candidatilor independenti, deoarece acestia nu pot forma o echipa pentru consiliu local. Pentru a forma o echipa pentru Consiliu Local trebuie sa faci parte dintr-un partid. Acest lucru l-am observat chiar daca aveam un procent de 20 % din partea electoratului iesean si am hotarat sa ma retrag, altfel ar fi trebuit sa fac negocieri cu partidele si sa imi insel electoratul. Oprescu se afla in aceasi situatie si, ar trebui, daca tine cont de alegatorii lui sa se retraga, altfel ii va amagi pentru ca va trebui sa le spuna ca este nevoit sa faca echipa cu partidele casticatoare la Consiliul Local” a declarat creatoarea de moda, Irinna Schrotter, sustinatoarea candidatului PD-L la primaria Iasi, Dumitru Oprea.
Cel din urma a luat cuvantul dupa aproape o ora si jumatate de la inceprea dezbaterilor. El a precizat ca Iasul are un centru dreapta reprezentativ, mai eles ca aceasta reprezinta judetul si in structurile europene. Surpriza a venit in momentul in care candidatul PD-L la primaria Iasi a anuntat ca este deschis dialogului si negocierilor cu PNL. „Acest lucru il transmit electoratului PNL, daca vor sa fie reprezentati in continuare de centru dreapta. Negocierea locala o sa o am dupa alegeri, intai si intai cu liberalii si mana mea este intinsa daca ei vor sti sa fie reprezentati cum se cuvine pe plan locala spus Dumitru Oprea in cadrul dezbaterilor Grupului de Dialog Social.
Ultimul care a luat cuvantul a fost primarul Iasului, Gheorghe Nichita. El l-a acuzat pe Valeriu Stoica, spunand ca acesta din urma „a facut o pledoarie electorala formatiunii PD-L mai curand, decat sa pastreze discursul pe tema propusa de Grupul de Dialog Social. Miza PD-L-ului la aceste alegeri locale este Moldova, iar lucrurile care se intampla in momentul de fata in PSD sunt in favoarea stangii” a conchis primarul Gheorghe Nichita.

„Rusia”, tema unei dezbaterii 100% studentesti


Lansarea celui de-al patrulea numar al revistei Forein Policy a adunat ieri seara in Aula Magna a Universitatii iesene “Al. I. Cuza” zeci de studenti, profesori universitari, dar si analisti politici si politicieni. Subiectul intalnirii a plecat de la articlolul care deschide revista „Sa ne temem sau nu de Rusia”. Astfel, timp de aprope doua ore jurnalistul Ovidiu Nahoi, redactor Sef al revistei i-a provocat cu intrebari dure pe analistii politici Liviu Antonesei, profesor al universitatii iesene, dar si pe Dan Dungaciu, lector la Universitatea din Bucuresti. Acestia au analizat raporturile politice pe care le are Rusia atat cu Uniunea Europeana, cat si cu Statele Unite ale Americii si au criticat dur pozitia pe care o are Romania fata de tara din imediata vecinatate. „A fost o dezbatere extrem de interesanta, chiar mai vie decat ma asteptam. Nu credeam ca vor fi atatea interventii. Partea noastra, a protagonistilor eu stiam ce pot, pentru ca sunt temperamental, stiam ca este foarte competent invitatul de la bucuresti, stiam ca moderaturul ne va provoca. Dincolo de acestea mi-a placut finalul dezbaterii, jumatatea de ora in care au fost intrebari din sala, atat ale studentilor din Romania, dar si din republica Moldova, cat si din partea profesorilor, mai ales ca s-au pus intrebari bune. Au fost intrebari atat de bune, venite din partea studentilor din Republica Moldova, ca daca erau puse la inceputul iesea dezbaterea si mai reusita, adica ne-am fi canalizat pe o zona de inters poate mai apropiata lor. In rest e o initiativa foarte buna si poate ca ar trebui sa se mai intample asftel de lucrui la Iasi” a declarat analistul politic Liviu Antonesei. Cei doi analisti politici au fost de acord ca puterea Rusiei creste odata cu puterea petrolului la bursa, care astazi a a ajuns la pretul maxim 130 de dolari. Acestia au mai fost de parere ca liderii politici ai Romaniei ar trebui sa tina cont de faptul ca in acest moment dintre toate tarile europene care importa gaz de la rusi, tara noastra cumpara cu pretul cel mai mare. La dezbateri au participat si studentii aflati in sala, iar cele mai indraznete interventii au fost premiate cu cate un numar al revistei.

Paul Gorban in interviu cu analistul politic Liviu Antonesei -

Trebuie sa ne temem de Rusia?

P.G.: A fost o dezbatere 100% studenteasca pe una din cele mai importante probleme ale geopoliticii, Rusia. Inainte de a intra in subiectul propus pentru acest interviu, am vazut ca in sala au fost foarte multi studenti din Republica Moldova care si-au aratat nemultumirea fata de politica dusa acolo de presedintele Voronin. Credeti ca in aceste conditii, pe viitor poare fi Republica Moldova un partener de dialog, de mijlocire catre relatiile de politica externa din partea Romaniei cu Rusia?

L.A.: Asta este foarte greu de spus pentru ca Republica Moldova este de fapt intr-o situatie ciudata, ea nu este viabila, va trebui sa opteze la un moment dat, ori pentru Romania, ori pentru Rusia. Va opta la un moment dat ca nu are incotro. Se si vede ca pana acum a avut o politica de oscilatie. Presedintele Voronin ba face declaratii pro-romanesti, ba pro-rusesti si asta nu tine. Faptul ca nu tine se poate lesne observa si in scaderea niveluilui de trai din Moldova. Peste un milion de oameni din patru, cat are statul, sunt plecati in strainatate. Deci la un moment dat se va face o optiune si atunci practic republica Moldova nu va fi o punte, nu va fi o interfata, ci va fi parte, bucatica din una din cele doua parti. Acum eu sper din toata inima si nu din punct de vedere romanesc, ci pentru cei din republica Moldova, ca va opta in aceasta directie, pentru ca oricum am lua-o criticam lipsa de viata a occidentului, birocratia de acolo, dar e mai placut decat ceea ce se intampla la rasarit de ei.

P.G.: Ati pomenit la un moment dat in timpul dezbaterii despre carte lui Mrius Oprea, „Mostenitorii securitatii”. Autorul are in vedere in acea carte evolutia politica spectaculoasa a unor importanti politicieni din Romania. Ma refer la Ion Iliescu si altii politicieni scoliti la Moscova care au dovedit acum doua decenii ca aveau o viziune sovietica, mai tarziu una nord-atlantica, iar acum una european. Cum putem comenta totusi faptul ca, astazi, aceiasi politicieni nu pot purta un dialog politic coerent cu Federatia Rusa, tinand cont ca ei au ceva in structura lor educationala din comportamentul politic rusesc?

L.A.: Asta este chiar de intrebat, dar la un moment dat domnul Iliescu nu putea sa aiba un dialog pentru ca se simtea vinovat. Tocmai pentru ca facuse scoala acolo pentru ca facuse scoala acolo, ca toata lumea care ii psunea ca cine a stat cinci ani la la rusi nu poate gandi la Busch l-a impiedicat. Emil Constantinescu la un moment dat a incercat el ceva dar nu avea forta necesara, iar presedintele Basescu crede ca si in raporturile internationale te porti cum te porti cum te porti aici in raporturile cu premierul Tariceanu. Un pic de eleganta si decenta politica trebuie sa existe in interior daca vrem sa vorbim de o reusita in politica externa. Asta nu inseamna ca trebuie sa fii umil, trebuie sa fii demn, sa fii pe picioarele tale si sa spui punctul de vedere clar, dar fara sa-ti faci iluzii ca sperii pe tarul de la Cremlin, indiferent care ar fi el. Ei se sperie greu.

P.G.: Rusia este pentru Europa sursa de gaz, europa este pentru Rusia o sursa economica, de aici vin multi bani. Cum comentati faptul ca se pune problema temerii de Rusia atata timp car ele sunt dependente una de alta?

L.A.: Problema este ca rusii daca o bucata de timp nu vand gaz tot traiesc. Occidentalul care e obisnuit de caldura, spre deosebire de noi astia care mai rezistam la frig, nu poate rezista fara gaz. Deci, daca se inchide conducta timp de cinci minute iese lumea in strada la Berlin sau nu mai stiu unde. Intr-un fel rusii au arma mai puternica decat occidentalii, plus ca pe langa aceasta arma ei au inceput sa aiba bani. Tocmai pentru ca au avut atata energie au fixat preturile dupa cum le-a venit lor. Insa, asta nu inseamna ca economia rusiei e o economie sanatoasa, pentru ca in continuare e o economie de resurse, nu e o economie care produce cine stie ce. Inafara de gaz si petrol ce mai produc ei? Vodca doar, dar asta o produceau si ianinte de comunism si inainte de capitalism si de toate, o fac dintotdeauna.

P.G.: Recent in Rusia au avut loc alegerile presidentiale. Am vazut ca fostul presedinte al federatiei, Vladimir Putin a aceptat sa ramana in continuare la guvernarea Rusiei, de data aceasta din pozitia de premier. Practic s-a produs o rocada politica. Cum comentati acest lucru?

L.A. Asta este o fictiune de genul comicului. Daca nu ar suferi saracii rusi, cum am spus in dezbatere, as rade in hohote. Ce inseamna asta, sa fii tu presedintele rusiei Putin si sa iti termini mandatele si sa vii subaltern, ca sa zic asa, altui presedinte... Asta nu se intampla intr-un stat normal. Eu nu am vazut un presedinte al Americii dupa ce a fost presedinte sa accepte altceva decat sa fie ambasadorul de onoare sau in cazuri speciale, trimisul presedintelui in functie pentru misiuni speciale. Nu este elegant sa fi fost cel mai mare in stat si sa accepti o functie de subaltern, insa ei nu se sfiesc. Dmitri Medvedev e un pseudonim, deocamdata el este Putin care conduce tot. Daca medvedev va dori sa se distanteze, sa duca o politica proprie va fi o problema. Oricum el pare mai tanar, nu pare direct din KGB, ci numai format in spirit KGB, el poate fi o sansa nu atat pentru noi, cat pentru Rusia insasi. Nu sunt chiar atat de fatalist cum sunt unii ca Rusia nu poate fi democratizata. Asa nici Romania nu poate fi democratizata, ca e la fel de estica, la fel de ortodoxa, nu e democratizata pana in unghii, dar macar este.

P.G.: O ultima intrebare vine odatat cu acest ultim raspuns pe care mi l-ati dat. Gestul fostului presedinte al rusiei, acela de a accepta functia de premier, poate fi interpretat ca un act care ne demonstreaza ca Putin avea un proiect pe care nu l-a terminat, in ceea ce priveste strategia de geopolitica?

L.A.: Acum e limpede ca Putin si el e un pseudonim la randul lui. Sigur ca a avut mai multa forta, a reusit sa ia o parte din aparatul care l-a pus acolo sub control si sa-i dea chip propriu. Si el in mandatul lui, foarte clar a aratat ca vrea renasterea rusiei la nivelul macar pe care l-a avut in Uniunea Sovietica, nivel de superputere. Ei nu se simt bine cand stiu ca au fost superputere, le-a intrat in cap ca trebuie sa isi ia pozitia. Delirul de grandoare e periculos la toti, nu numai la sefi de state, ci si la cei mici. Asta este obsesia lui Putin, parctic acesta este proiectul neterminat, asta incearca sa faca acceptand pozitia de premier, pozitie subalterna, desi in realitate el conduce. De aceea mi se pare ca rusia e periculoasa. Noi nu sntem neputinciosi, nu trebuie sa ne temem, dartrebuie sa fim atenti la miscarile rusiei, trebuie sa fim prudenti, trebuie sa nerugam ca America sa nu-si schimbe atitudinea, trebuie sa incercam, daca tot suntem parte a Uniunii Europene, sa determinam totusi luarea unei pozitii unitare si solide in raport cu Rusia.
Sursa poza Liviu Antonesei: TeleM

miercuri, 21 mai 2008

Campania electorala cu poze de „h5”

O data la patru ani ii vedem pe strada, in piete, in grupuri de intelectuali, printre blocuri cautand un loc pentru prelegeri comunale, la televizor, ii auzim la radio, sau le citim povestile de succes in ziare electorale. Da, v-ati dat seama despre cine vorbim, despre candidatii la Primarie, la Consiliul Local sau Judetean. Aflam de la ei povesti de succes, povesti fiction, dar si povesti de adormit sau speriat copii. Zilele trecute urcand pe Copou o cohorta de draci galbeni, de manuta cate doi, care mai veseli care mai arsi de soarta, duceau maestruos steagurile regale ale lui Adomnitei. Undeva mai jos o balta imensa de sange politic, semnata marca Nichita ma trezea la realitate. Mi-am dat seama ca in sfarsit a inceput campania electorala. Daca in urma cu o saptamana apele electorale pareau netulburate, dupa emisiunea de la Realitatea Tv in care apareau cei „trei domene” (cati mai sunt?) Iasul a inceput sa arate ca un curcubeu politic. Toti cei angajati in concursul pentru Palatul Roznovanu, dar si pentru Casa Patrata au inceput sa se scuture cat mai tare de idei, promisiuni si de gafe. Multi dintre ei parca sunt acei adolescenti care au descoperit peste noapte muzica rock, dau din cap drogati fiind fie de culorile politice pe care le-au injectat in sange, fie de ideea ca ei chiar se vad primari sau consilieri. De exemplu panourile electorale sunt pline de fete si baieti care si-au pus pozele de pe „h5”. Cand ma uit la afisele lor mereu am impresia ca am uitat sa le comentez profilul si nerabdator astept sa ajung in fata urnei, pardon al calculatorului. Vorbesc despre „blonda de la banca” PNG, de „gadjo dio” de la PNTCD, de baiatul ce isi duce crucea de la PNDC, de alti bursuci si dorajeni. Oborul politic e mare ca si gradina lui Dumnezeu, insa dintre toate vietuitoarele din tarc se remarca cei de la PD-L, PSD si PNL. Care mai de care cu afise cat gardul, cat biserica sau cat blocul, si de nu cat o Casa de Cultura.

Sa jucat Ruleta Locala, etapa sondaj

Faza finala va fi pe 1 iunie.
Intra in joc.
sursa: Dumitru Oprea http://blog.dumitruoprea.ro/

joi, 15 mai 2008

Candidatii la primarie si CJ in fata Ruletei Locale

Tu decizi la cine merge la primarie.
Joaca si tu pe 1 Iunie Ruleta Locala.

miercuri, 14 mai 2008

Hotie pe fata sau "lasa ca el nu ne citeste"?

Unele ziare scot articole folosind imagini de pe anumite site-uri fara sa ceara aprobarea. Nu comentez mai mult. Spun doar ca de obicei atunci cand iei de pe un site o fotografie trebuie sa anunti prorietarul ei, nu?

marți, 13 mai 2008

Studentii si profesorii de la Cuza au batut mingea pentru copiii cu dizabilitati

18 profesori de la Facultatea de Economie si administrarea Afacerilor a universitatii iesene “Al. I. Cuza” au intrat ieri seara pe terenul de la Sala Sporturilor, pentru doua reprize de footbal, fata in fata cu studentii lor. Chiar daca scorul final i-a trimis in restante pe studenti, profesorii obtanand 11 goluri, scopul meciul sub Sigla SuPORTing a fost de a obtine venituri necesare Scolii Speciale “Constantin Paunescu” din Iasi pentru achizitionarea de articole sportive. Evenimetul a strans sute de tineri, suporteri ale celor doua echipe, si a fost organizat de la initiative unui grup de studenti din anul IV. „Este materializarea unei idei care a aparut intr-o sla de seminar, la sectia Marketing, anul IV sub impulsul dat de unul dintre profesorii cu care universitatea Cuza colaboreaza, este vorba de George Martin Izzo, de la Universitatea din Georgia, USA. Am ajuns la aceasta idee, de a aduce profesorii si studentii impreuna si de aici si pana la a lega totul intr-un eveniment caritabil nu a fost decat un pas. Ne-am gandit sa facem un bine copiilor cu dizabilitati, un bine insemnand sa practice regulat un sport. In total evaluam veniturile la aproape 8000 de lei noi, stransi din sponsorizari si vanzari de bilete pentru acest meci, un bilet a costat 5 lei.” a declarat postului de radio HIT, managerul proiectului SuPORTing, Oana Arnautu. Chiar daca au iesit invingatori in fata studentilor cu scorul de 11 la 9, profesorii au imbratisat idea studentilor. „Un efort imens, in primul rand din partea organizatorilor, un entuziasm extraordinar al studentilor, din pacare o zi a profesorilor intr-o zi fasta si o echipa de studenti extremi de buni mai ales la suflet. In rest, este o initiativa foarte laudabila pentru o cauza nobila. Speram ca initiativa studentilor de la FEEA sa ajunga un o traditie pentru sportul iesean.” a declarat profesorul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor, Marius Spanu. La evenimentul de ieri a participat si fostul rector al universtitatii iesene “Al. I. Cuza”, Dumitru Oprea.

joi, 1 mai 2008

Mai sunt doar cateva ore pana la startul pentru Iasi
Fara alcool la volan

reprezentantii politiei rutiere din mai multe judete ale tarii printre care si Iasul au demarat programul “Nu sunt sarbatori de iarna. Realitatea se schimba cand conduci baut”. Astfel, in perioada 30 aprilie 4 mai, vor fi aprinse luminite de Sarbatori in cele mai importante zece intersectii din tara. Programul este organizat de Directia Politiei Rutiere din cadrul Insepctoratului General al Politiei Romane, Consiliul National al Audiovizualului si Asociatia “Berarii Romaniei” pentru a atrage atentia conducatorilor auto in sensul responsabilizarii acestora sa nu se inscrie in traffic daca au consumat alcool. Programul se va derula pana in 2010 cand vor fi date publicitatii toate rapoartele privind rezultatele programului. La Iasi datorita consumului de alcool la volan au fost inregistrate in ultimii doi ani peste 700 de accidente din care 15 grave soldate cu morti si raniti.